Bästa vinkelslipen 2023

Vinkelslip bäst i test

En vinkelslip används ofta till att grovslipa och att kapa med. Det kan vara lite svårt att veta vilken vinkelslip man ska köpa då det finns så många att välja mellan. Förutom att det finns många olika kvalitetsmärken som erbjuder vinkelslipar så finns det även olika modeller som drivs av antingen batteri, tryckluft eller el. Alla har sina för och nackdelar så detta är något man får tänka på när man väljer ut en vinkelslip. Vi har testat och tittat på flera olika vinkelslipar, så att det ska bli lättare för dig att välja bästa vinkelslipen.

Bästa vinkelslipen

Makita batteridriven vinkelslip

Dewalt batteridriven vinkelslip

Bosch vinkeslip

Metabo vinkelslip

Milwaukee vinkeslip

Ryobi vinkelslip

Makita batteridriven vinkelslip

Makita batteridriven vinkelslip

En batteridriven 18v vinkelslip från Makita som är väldigt effektiv och stark. Den kraftfulla kolborstfria motorn leverar lika bra som en vanlig eldriven vinkelslip. Att detta är en batteridriven och således en sladdlös vinkelslip har ju flera fördelar. Dels så slipper du oroa dig för att elkabeln ska komma ivägen. Du kan även slipa precis vart du vill då du inte behöver ta hänsyn till varken en kompressor eller något eluttag. Vinkelslipen är en fröjd att arbeta med och säkerheten är den högsta. Du har ett dubbelt säkerhetsgrepp så att du säkert kan arbeta med vinkelslipen. Med den Ø125 slipskivan och håldiametern på 22,23mm så är det lätt att både hitta nya skivor och att byta dom. Tidigare kunde en batteridriven vinkelslip väga ganska mycket, men denna modell väger faktiskt inte mer än 4 kg med ett batteri.

Cirka pris 1800 kr

Egenskaper

 • Varvtal 8500
 • Batteridriven
 • Lättarbetad
Dewalt batteridriven vinkelslip

Dewalt batteridriven vinkelslip

Dewalt batteridriven vinkelslip

Denna vinkelslip från Dewalt är även den en effektiv batteridriven vinkelslip. Den drivs av ett 18V batteri och kan leverera ett varvtal på 9000 varv per minut. Själva motorn är kolborstfri som har en mycket bra effekt. Det är en vinkelslip där Dewalt tänkt ganska mycket på säkerheten. Den har även en lätt tillgänglig greppströmbrytare, vilket vi tycker är bra. Själva höljet är gummibeklätt vilket ger ett mycket bra grepp över hela vinkelslipen. Komforten är även den väldigt bra på denna vinkelslip samtidigt som handtaget är väldigt skönt att arbeta med. Man har en mycket god kontroll över hela vinkelslipen och den låga vikten på 1,75 kg gör hela arbetet mycket lätt arbetat. En annan mycket bra sak som Dewalt har i denna modell är den elektroniska kopplingen. Den minskar risken för kickback om skivan fastnar i något. Även den elektroniska bromsen stannar maskinen blixtsnabbt.

Cirka pris 1900 kr

Egenskaper

 • Varvtal 9000
 • Vikt 1,75kg
 • Batteridriven
 • Gummibeklädd
Bosch vinkelslip

Bosch vinkeslip

En elektrisk billigare vinkelslip från Bosch. Det är en bra lättarbetad vinkelslip som har en effekt på 720W. Den kan leverera 11000 varv per minut, vilket är riktigt bra för denna prisklass. Skivdiametern är standard på Ø125mm. Handtaget är lite smalare än många andra modeller vilket gör att den passar de allra flesta ganska bra. Vikten är strax under 2 kilo vilket gör det till en lätt, men ändå effektiv eldriven vinkelslip. Priset är dock riktigt lågt och du kan få denna modell för runt 600 kronor.

Cirka pris 600 kr

Egenskaper

 • 720W
 • Varvtal 11000
 • Vikt 1,9kg
 • Eldriven
 • Lättarbetad
Metabo vinkelslip

Metabo vinkelslip

En mycket kraftfull vinkelslip på 1100W från kvalitetsmärket Metabo. Metabo är välkända för sina extremt bra och hållbara verktyg. Det är inget undantag när det gäller denna vinkelslip heller. Det är en riktigt bra och effektiv vinkelslip som kommer göra alla ägare mycket nöjda. Motorn är kraftfull och kan leverera ett varvtal på 12000 varv per minut. En stor fördel som denna vinkelslip har är att den har ett speciellt system för att byta skivor med. Den använder Metabos M Quick System som gör det extremt snabbt att byta skivor på vinkelslipen. Även säkerheten är mycket god på denna vinkelslip. Den har en mekanisk säkerhetskoppling som i sin tur minimerar risken för rekyler om skivan fastnar i något material. Själva skyddskåpan ändrar man enkelt utan några speciella verktyg. Detta är bra då man smidigt kan justera läget.

Cirka pris 1600 kr

Egenskaper

 • 1100W
 • Varvtal 12000
 • Vikt 2,2kg
 • Eldriven
 • Lättarbetad
Milwaukee vinkelslip

Milwaukee vinkeslip

En batteridriven vinkelslip från Milwaukee. Milwaukee är även det ett riktigt kvalitetsmärke vad gäller verktyg överlag. Denna vinkelslip är ett riktigt bra köp, då man får med både en effektiv batteriladdare men även 2 stycken 5Ah batterier. Batterierna passar även alla andra verktyg från Milwaukee som använder sig av M18 batterier. Vinkelslipen i sig är riktigt kraftfull och motsvarar en 1200W nätdriven vinkelslip. Batteriet sitter lite vinklar samtidigt som handtaget är lite smalare så gör det att man får en riktigt bra åtkomst, där det annars kan vara svårt att nå. Det finns gott om säkerhet på denna vinkelslip. Den har bland annat Rapidstop skivbroms, en låsbar strömbrytare, kastskydd och ett överbelastningsskydd för att nämna några.

En batteridriven vinkelslip för den som vill ha det allra bästa

Cirka pris 9200 kr

Egenskaper

 • Ø125mm
 • 18V
 • Varvtal 8500
 • Eldriven
 • 2st 5Ah batterier
 • Batteriladdare
Ryobi vinkelslip

Ryobi vinkelslip

Även Ryobi erbjuder en prisvärd batteridriven vinkelslip. Det är en vinkelslip som drivs av ett 18V batteri. Vikten på hela vinkelslipen inklusive ett batteri ligger på cirka 2,6kg. Det gör att den är relativt lätt att arbeta med. Effekten är god och vinkelslipen kan leverera ett varvtal på 7500 varv per minut. Man får ett bra grepp när man slipar då hantaget är gummerat. Ett bra grepp när man arbetar med en vinkelslip är väldigt viktigt. Dels för att arbetet ska bli bra gjort men främst för säkerheten. Det finns ett bra gnistskydd samt ett stabilt stödhandtag.

Cirka pris 1000 kr

Egenskaper

 • 18V
 • Varvtal 7500
 • Eldriven
 • Låg vikt
 • Enkel att arbeta med

Vinkelslip köpguide

Vad kul att du ska köpa en vinkelslip, men innan du köper första bästa vinkelslip så är det en hel saker som kan vara bra och framförallt viktigt att veta. En vinkelslip används främst till att slipa lite grövre saker, men en vinkelslip används även väldigt flitigt till att kapa med. Många använder en vinkelslip till att bland annat kapa rör med. Då det finns så många olika kvalitetsmärken och modeller av vinkelslipar så är det inte jätte enkelt att veta vilken av alla man ska köpa. Det är nämligen sällan det bästa att köpa den billigaste, likaså kan det vara lika fel att köpa en bara för den är dyr.

Så väljer du rätt vinkelslip

När du ska välja vilken vinkelslip du ska köpa så finns det en hel del saker som du bör titta efter innan. Genom att ha en större koll på vad man ska leta efter så ökar chanserna på att det köp av vinkelslip man gör även blir riktigt bra. Att man sedan gör ett bra köp är ju väldigt viktigt, annars riskerar man att behöva köpa en ny vinkelslip, snabbare än vad man kan tro. Det första du ska ha koll på innan du väljer vinkelslipen är vad den ska användas till. Är det tungt arbeta där det går åt mycket kraft, ja då behöver du en kraftfull vinkelslip. Du behöver även ha koll på hur vinkelslipen ska drivas. En vinkelslip drivs av antingen tryckluft, batterier eller av el.

Vilken slipmaskin

Vinkelslip märken

 • Makita
 • Ryobi
 • Bosch
 • Dewalt
 • Metabo
 • Milwaukee
 • Hitatchi
 • Hikoki
 • Festool

Som ni ser så finns det väldigt många kvalitetsmärken att välja mellan. Det finns även vinkelslipar på lågprisvaruhus så som bland annat dessa

 • Biltema vinkeslip
 • Jula vinkelslip

Olika vinkelslipar

Tryckluftsdriven – En tryckluftsdriven vinkelslip drivs som det låter av tryckluft. Dessa är i regel ganska billiga, men kan även vara kraftfulla. Den stora nackdelen med en tryckluftsdriven vinkelslip är att man måste ha en kompressor. Förutom kompressorn så behöver man även vara kopplad med en tryckluftsslang. Men har man ett garage med en kompressor och man har tänkt sig att främst arbeta i garaget så kan det vara ett bra val av vinkelslip

Batteridriven – En batteridriven vinkelslip drivs av batterier. En batterdriven vinkelslip största fördel är den flexibilitet som den kommer med. Du behöver varken tänka på eluttag eller en kompressor. Detta gör ju att du enkelt kan ta med dig vinkelslipen var du än behöver arbeta. Det är just därför som så många hantverkare har just batteridrivna vinkelslipar. Kraften i en batteridriven vinkelslip är så pass bra att det inte märks att den drivs av batterier. Batterierna har utvecklats så mycket senaste åren att de både blivit lättare, laddar snabbare och ger mer effekt.

Eldriven – En eldriven vinkelslip behöver ha ett eluttag och en tillräcklig lång sladd så att den inte är till bekymmer. Detta gör att man med en eldriven vinkelslip, blir lite låst på en plats. Visst kan man fördelaktigt använda sig av en förlängningssladd om man behöver mer arbetsutrymme. En eldriven vinkelslip är både effektiva och kraftfulla.

Vanlig vinkelslip – En vanlig vinkelslip är helt enkelt en vinkelslip som man har hemma eller som de flesta hantverkare använder sig av. De använder sig av en slipskiva med 125 till 150 mm. Dessa finns som eldrivna, tryckluftsdrivna och även som batteridrivna.

Stora vinkelslipar – Stora vinkelslipar används främst till markarbeten och liknande. Dessa använder sig av en skiva på 230mm och större.

Arbeta med en vinkelslip

Det finns gott om olika användningsområden för en vinkelslip. Många tror man endast använder en vinkelslip till att kapa rör med. Men du kan faktiskt använda en vinkelslip till att kapa plattor och sten med. En vinkelslip fungerar alldeles utmärkt till att skära både klinkerplattor och sten med. Du kan även kapa rör och andra metallrör med en vinkelslip. Det gäller bara att du alltid har rätt slags skiva till det material du ska arbeta med.

Säkerheten först

Det är väldigt viktigt att man vid användning av en vinkelslip, har all den skyddsutrustning som krävs vid användande av en vinkelslip. Du bör ha ett par bra arbetsskor, arbetsbyxor och självklart ett par skyddsglasögon. Förutom detta bör du alltid använda dig av ett par hörselskydd då ljudnivån kan bli väldigt hög när man arbetar med en vinkelslip. En andningsmask är även att föredra så att man inte andas in några skadliga partiklar.

När du arbetar med vinkelslipen så ska du alltid hålla händerna bort från slipskivan. Du måste även se till så att inte elkabeln kommer i närheten av skivan. Det är ju varken tryckluftsslangen eller elkabel som ska kapas. Har du handskar på dig så måste du se till så att inte dessa kan fastna någonstans.

Du bör även innan arbetet med vinkelslipen, kontrollera alla delar så att all säkerhetsfunktioner på den fungerar som den ska. Efter arbetet ska man rengöra och hålla ordning på vinkelslipen, detta för både säkerheten och för livslängden på verktyget. Använd alltid arbetskläder så som arbetsskor och arbetssbyxor

Bär alltid skyddsglasögon.

Tillbehör vinkelslip

Slipskivor vinkelslip

Det finns gott om slipskivor att välja mellan, några av de mest populära är dessa

 • Koppskiva
 • Diamantslipkopp
 • Diamantskiva för sten
 • Bred diamantskiva
 • Lamellskiva
 • Slipskiva
 • Polerhätta
 • Metallkapskiva

Batteri – När man köper en vinkelslip som är batteridriven så är det lika viktigt att batteriet är riktigt bra. Det ska även finnas med en batteriladdare samt gärna ett extra batteri. Annars måste man vänta på att batteriet ska laddas om det tar slut. En annan fördel är om batteriet även har en nivåstapel så man ka se hur mycket det finns kvar innan man behöver ladda batteriet igen.

Stålborste – En stålborste på vinkelslip gör att du mycket effektivt kan ta bort färg, rost eller glödskal från det material du arbetar med. En vinkelslip med stålborste används till bland annat gradning, uppruggning, skalning och svetsfogar.

Sliprondell – Ska du slipa så fungerar en sliprondell väldigt bra.

Kapskiva – En kapskiva används till att kapa material till. Det kan användas om man exempelvis ska kapa metaller eller rör.

Polerskiva – En polerskiva används om man ska polera en yta väldigt fint.

Stativ – Ibland vill man ha ett stativ som vinkelslipen kan sitta fast på. Det finns en hel del stativ till vinkelslipar att välja mellan


Egenskaper vinkelslip

Egenskaper slipmaskin

Vikt

En vinkelslip kan både väga ganska mycket och så finns det de modeller som är relativt lätta. Vikten går lite i hand med storleken på vinkelslipen. Men även saker som batterier och sladdar kan öka vikten en hel del. När man pratar om vikt på verktyg så vill man i regel ha så lätta verktyg som möjligt och det är likadant med en vinkelslip. Det är ju helt enkelt som så att en vinkelslip som väger lite är lättare att hantera och blir då lättare att arbeta med en hel dag.

Storlek

Det finns både stora och små vinkelslipar. För stora och tunga arbeten så krävs det ofta en stor och lite tyngre vinkelslip. Detta då de mest kraftfulla helt enkelt väger lite mer. Men man kan alltid leta efter lite mer kompakta vinkelslipar om man inte vill ha stora klumpiga. Det finns även små och väldigt smidiga vinkelslipar att köpa.

Kraft

En vinkelslip behöver ha tillräckligt med kraft för att klara av det arbete den ska göra. Ska du bara slipa lite så behöver man inte ha någon större modell, lika så om man endast ska kapa lite mindre rör. Men behöver man en vinkelslip för lite grövre arbeten så ska man köpa en kraftfullare vinkelslip.

Varvtal

Varvtalet är hur många varv per minut som vinkelslipen kan rotera. Här är det i regel ganska bra att ha ett högre värde. En vinkelslip som roterar fortare kan helt enkelt avverka material snabbare.

Skivstorlek

Storleken på de skivor som man kan använda på vinkelslipen. Här finns det många olika modeller att välja på. Så man får helt enkelt välja en med en skivstorlek som passar dina uppgifter allra bäst.

Ljudnivå

En vinkelslip kan låta ganska högt när man arbetar. Så man kan alltid försöka hitta en vinkelslip med så låg ljudnivå som möjligt. Men tänk på att alltid använda hörselskydd när man arbetar med en vinkelslip.

Kvalitet

Kvaliteten skiljer sig markant mellan olika märken och vinkelslipar. En vinkelslip från ett lågvaruhus har sällan den kvalitet som ett välkänt kvalitetsmärke har på sina vinkelslipar. Så det är i regel alltid bäst att köpa en vinkelslip från ett bra märke.

Pris

Det kan skilja sig ganska mycket pris mellan olika vinkelslipar. Så det kan vara ganska bra att jämföra priser genom att titta på två vinkelslipar som har snarlika egenskaper och sedan se priset. Skiljer det mycket så är det i regel ett bättre köp att handla den billigare vinkelslipen.

Hur vi gjorde vårt urval av vinkelslipar

Genom att jämför och titta på olika egenskaper så har vi valt ut de vinkelslipar som vi tycker presterar bäst i år. Vi har tittat på många olika faktorer och de viktigaste är följande

Kvalitet

Kvalitet

En vinkelslip behöver ha en mycket god kvalitet. Annars är risken att arbetet blir dåligt utfört eller att verktyget går sönder. Välj ett kvalitetsmärke

Effekt
Effekt

Effekt

En vinkelslip behöver ha ett bra varvtal och vara stark nog att kapa med. Det ska även gå att slipa bra med en vinkelslip

Pris
Pris

Pris

Vi har valt ut flera vinkelslipar som alla är mycket prisvärda enligt oss själva.

Frågor och svar

Vilken vinkelslip?

Vilken vinkelslip man ska välja beror främst på vad ni ska använda vinkelslipen till. Är det större markarbeten så behöver man köpa eller hyra en stor modell av en vinkelslip. Är det däremot en vanlig vinkelslip med en skivstorlek på Ø125 -155 så finns det gott om bra vinkelslipar på vår sida.

Vad är en vinkelslip?

En vinkelslip är ett verktyg som man använder för att slipa med. Det går även att kapa sten och metall med. Man kan faktiskt även till viss del även fräsa med en vinkelslip.

Vad kostar en vinkelslip?

En vinkelslip kostar allt mellan 1000 kronor och uppåt. Det beror på vilket märke och modell man vill köpa. En tryckluftsdriven är oftast de billigaste och batteridrivna är oftast de som kostar mest. Bra att veta är att alla olika modellar har sin för och nackdelar.