Bästa slipmaskinen 2024

Slipmaskin

Slipmaskiner finns det gott om och vilken som är den bästa ska vi ta reda på här. En slipmaskin används när man behöver slipa bort något eller släta till en yta. Man kan även putsa ytor med vissa slipmaskiner. Men främst använder man en slipmaskin till att slipa bort saker som annars hade krävt ett väldigt jobbigt handarbete. Detta gör ju givetvist att en slipmaskin även minskar risken med förslitningsskador som annars kan uppstå vid ett upprepande mönster. Vi har valt ut flera olika modeller av slipmaskiner så att det ska bli lättare för er att hitta den bästa slipmaskinen.

Bästa slipmaskinen

Milwaukee slipmaskin

Makita slipmaskin

Hikoki slipmaskin

Metabo slipmaskin

Bosch slipmaskin

Ryobi slipmaskin

Milwaukee slipmaskin

Milwaukee slipmaskin

En högpresterande slipmaskin från Milwaukee. Denna mycket effektiva batteridrivna slipmaskin har en motor som klarar av hela 14000 till 24000 drag per minut. Det går även att välja att slipa lite saktare genom att välja något av de sex olika sliplägen som finns att välja på. Vi tycker detta är en mycket prisvärd slipmaskin som kommer med 1 batteriladdare och 2 effektiva 5Ah batterier. Att man får med två batterier är en stor fördel när man ska slippa. Du slipper då vänta på att batteriet ska ladda, utan kan arbeta med ett och låta det andra ladda under tiden. Slipskivor byter man både snabbt och enkelt tack vara öglan och kroken. Dammet tas effektiv upp i dammutsugningsboxen som även har ett filter.

Cirka pris 3500 kr

Egenskaper

 • 1 batteriladdare
 • 2st 5Ah batteri
 • Utsugsadapter
 • Dammpåse
 • Förlängningsadapter
 • Slippapper
Makita slipmaskin

Makita slipmaskin

Makita har en effektiv bandslipmaskin som passar perfekt när man har större ytor som behöver slipas. Det är en eldriven slipmaskin, men trots att den har en sladd så känns det inte som sladden är några problem, då sladden är 4 meter lång. Makita slipmaskinen har en automatisk bandcentrering och den håller en mycket låg ljudnivå. Ljudnivån är ett stort plus på denna typ av slipmaskin. Hastigheten är reglerbar, så att man kan slipa på olika underlag och material. Dammet blir inte mycket problem heller då slipmaskinen har en bra damm uppsugningsförmåga samt en dammpåse.

Cirka pris 3200 kr

Egenskaper

 • 1010W
 • 100×610
 • Sladd 4m
 • Vikt 4,8kg
 • Låg ljudnivå 85dB
 • Dammuppsamlare
Hikoki slipmaskin

Hikoki slipmaskin

Hikoki har en mycket trevlig slipmaskin som passar bäst för dig som behöver komma åt hörn och kanter. Den fungerar även bra om man behöver slipa en trapp eller liknande ytor. Det är en 200W slipmaskin som har ett mycket skönt ergonomisk enhandstag. Då vikten är så pass låg så är det en mycket lätt slipmaskin att arbeta med. Hikoki är ett känt verktygsmärke som bland annat tillverkar slipmaskiner. Detta är en mycket prisvärd slipmaskin som passar bäst för svåra ytor som inte kräver så mycket avverkning. Dammpåsen suger upp all damm så det blir i stort sett dammfritt att slipa med denna slipmaskin.

Cirka pris 1200 kr

Egenskaper

 • 200W
 • 110×100
 • 96x96x96
 • Vikt 1,1kg
 • Effektiv spånutsug
 • Finslip
Metabo slipmaskin

Metabo slipmaskin

En slipmaskin för dig som vill ha en av de bättre slipmaskinerna. Det är en slipmaskin som passar allra bäst för slipa välvda eller släta ytor. Det går även väldigt bra att polera med denna slipmaskin. Det är en eldriven slipmaskin som har en lång sladd på 4 meter. Vikten är inte speciellt hög heller utan ligger på dryga 2,2 kg utan sladd. Slipmaskinen går att ställa in på hög avverkning eller på finslipning. En annan bra fördel med denna slipmaskin är den så kallade ”power controll system” Den motverkar slipspår när man börjar slipa på materialet. Dammpåsen är tillverkad av en textil och den är enkel att tömma.

Cirka pris 2900 kr

Egenskaper

 • 350W
 • 150mm
 • Vikt 2,2kg
 • Slipa & Polera
Bosch slipmaskin

Bosch slipmaskin

När man köper ett verktyg från Bosch så vet man att man får ett bra verktyg som även ofta är väldigt prisvärda. Denna slipmaskin från Bosch är verkligen ett prisvärt köp. Slipmaskinen kostar cirka 1300 kronor och då ingår det dessutom batteri och laddare. Mycket billigare än så går det inte hitta ett kvalitetsmärke. Den batteridrivna slipmaskinen passar bäst för kanter, hörn, trappor och mellanstora ytor. Slipskivor och andra tillbehör byter man snabbt och smidigt, precis som det ska vara.

Cirka pris 1300 kr

Egenskaper

 • Batteriladdare
 • Batteri
 • 1,3kg
 • Kanter, hörn och mellan stora ytor
Ryobi slipmaskin

Ryobi slipmaskin

En billig slipmaskin från det kända märket Ryobi. Denna slipmaskin lämpar sig allra bäst för slipning på mindre ytor eller ytor som annars kan vara svåra att komma åt. Det är en batteridriven slipmaskin som är både enkel och rolig att slipa med. Den så kallade oscilleringshastighten är mycket hög och ligger på 22000/min. Det är en lågviktare på endast 0,6kg utan batteri, så den är inte speciellt jobbig att arbeta med. Den ingår i verktygsserien Ryobi One Plus så alla batterier i den serien passar denna slipmaskin. Har man redan ett ryobi batteri så kan det vara extra bra att köpa just denna slipmaskin.

Cirka pris 550 kr

Egenskaper

 • 0,6kg
 • Kanter, hörn och mindre ytor
 • Billig slipmaskin

Köpguide slipmaskiner

När du ska köpa en slipmaskin så är det bra att lära sig mer om ämnet och verktygen innan. Det är främst så att ni verkligen gör ett bra köp den dagen ni väljer att köpa en slipmaskin. Det första och framförallt det viktigaste att tänka på är vad det är ni ska slippa. Detta då en slipmaskin i regel är tillverkade för att användas till speciella ändamål. Det finns flera olika sorters slipmaskiner att välja mellan beroende på vad ni ska slipa.

Vilken slipmaskin behöver du?

Vilken slipmaskin

Vilken slipmaskin ska du köpa

Bandslip – En bandslip används främst till att slipabort mycket material och där stora ytor ska slipas

Excentslip – En excenterslip används till att slipa fina ytor eller polering. Det går även bra att använda en excenterslip till att slipa välvda ytor

Deltaslip – Deltaslipen används främst till att slipa annars svåråtkomliga ytor så som hörn eller trappsteg.

Planslip – Planslipen används framförallt till att slipa bort mycket material. Man använder ofta en planslip till grovslipning.

Vinkelslip – Vinkelslipen används till att grovslipa eller att kapa

Vägg & takslip – En vägg och takslip används främst till att slipa väggar och tal släta.

Det finns även flera saker att tänka på efter att man bestämt sig för en viss typ av slipmaskin. Storleken på slipmaskinen är viktig att tänka på. Köper ni en liten slipmaskin, men har mycket att slipa så kommer det ta betydligt längre tid än om ni köpte en större slipmaskin direkt. Så tänk på vad det är ni ska främst använda slipmaskinen till och köp en i passande storlek för det arbetet.

Varför man ska köpa en kvalitets slipmaskin

Många väljer tyvärr lågprisvaruhus och köper första billiga slipmaskin som dom hittar. Detta brukar i regel sluta med att de får köpa ytterligare en bättre slipmaskin innan jobbet är klart. De billiga slipmaskinerna håller sällan den kvalitet som behövs för att göra ett jobb riktigt bra. Detta då de är byggda främst för att hålla nere priset och inte för att hålla så länge som möjligt. Detta betyder dock inte att alla kvalitets slipmaskiner är dyra, tvärtom det finns gott om billiga kvalitetsslipmaskiner.

Tänk alltid på säkerheten

Oavsett vilket verktyg man ska använda så måste man alltid först och främst tänka på säkerheten. Detta gäller då även en slipmaskin. Se alltid till så att slipmaskinens egna säkerhetsdelar fungerar som det ska och att du har säkrat omgivningen. Ha alltid koll på slipmaskinen så att den inte går att starta utan att du själv har översikt.

5 saker du inte ska vara utan när det gäller säkerheten

Skyddsglasögon

Du bör alltid använda dig av skyddsglasögon när du använder en slipmaskin. Annars riskerar du ögonskador ifall något hamnar i ögat när du slipar. Det flyger ofta iväg flisor och annat smått när man slipar. Även dammet i sig är inget bra att få i ögat.

Munskydd

Munskydd för att skydda dig från att andas in de farliga slippartiklarna. Ofta kan det vara så att man slipar på saker som är extra giftigt att andas in. Då är det väldigt viktig med säkerheten.

Handskar

Använder du skyddshandskar så måste du ha koll på så att du inte fastnar med handsken i någon roterande del som slipmaskinen har.

Arbetsskor

Även arbetsskor är bra att använda sig av när man slipar. Arbetsskor har speciella skydd som kan skydda dig ifall du tappar något på skorna. Du kan läsa mer om bästa arbetsskorna här.

Arbetsbyxor

Ett par bra arbetsbyxor underlättar slipande väldigt mycket. Speciellt om ni köper arbetsbyxor som dessutom har mjuka knäskydd. Detta speciellt om det är exempelvis golv som ska slipas. Ni kan läsa mer om bästa arbetsbyxorna här


Egenskaper slipmaskin

Egenskaper slipmaskin

Vikt

Vikten på en slipmaskin ska man gärna försöka hålla så låg som möjligt. Detta speciellt om det är arbete vid tak eller väggar. Det blir annars snabbt väldigt tungt att arbeta. Det finns både lättare slipmaskiner och de modeller som väger lite mer.

Ergonomisk

En ergonomisk slipmaskin är att föredra så att man så bekvämt som möjligt kan slipa och arbeta. Med en slipmaskin som är ergonomiskt designad så minskar även risken för skador.

Batteri

Batteridrivna slipmaskiner är ofta att föredra. Detta då de både är effektiva och ganska lätta. Du slipper även tänka på elkabel eller luftslangen. Både en kabel eller en slang är ofta annars i vägen när man slipar. Ska du slipa väggar eller tak så är det speciellt viktigt att man inte har några kablar eller slangar som är ivägen.

Lufttryck

En lufttrycksdriven slipmaskin är ofta effektiva och billiga. Dock så får man tänka på att man måste ha en kompressor i närheten och detta är ofta ett problem. Speciellt för dig som har tänkt sig slipa i hemmet.

Elektrisk

Elektriska slipmaskiner är även de effektiva. De fungerar i regel väldigt bra, men man måste alltid tänka på elkabeln. Detta är ofta väldigt irriterande då man dels behöver tänka på hur man står, men även att man hela tiden har tillräckligt lång sladd bakom sig.

Dammskydd

Vissa slipmaskiner har ett bra dammskydd och andra har ett mindre bra. Ett bra dammskydd ska man alltid leta efter, då det inte är bra att andas in några dammpartiklar. Man behöver även använda sig av ett munskydd för extra säkerhet. Många slipmaskiner har en mycket effektiv dammuppsugningsförmåga och har även speciella damm påsar som man både snabbt och smidigt kan tömma. Har inte din slipmaskin någon damm påse så kan man ofta sätta fast en själv efteråt. Men leta alltid efter en slipmaskin som har en bra damm uppsugningsförmåga.

Ljudnivå

dB eller ljudnivån så att säga är viktig att ha koll på när man slipar. Med en för hög ljudnivå och inga öronskydd så riskerar ni skador på hörseln. Så försök att hitta en slipmaskin som har en lägre ljudnivå.

Varvtal

En slipmakskin har ett maximalt varvtal som den kan uppnå. Ett högre varvtal ger i regel en effektivare slipmaskin. En slipmaskin har ofta ett varvtal mellan 4000 och 12000 varv per minut.

Handtag

Handtaget eller handtagen på slipmaskinen ska gärna vara ergonomiskt utformade och sköna att arbeta med. Detta då man i regel slipar under längre stunder, så det är viktigt att arbetsställningen är bra. Även att greppet är stabilt, så en slipmaskin med gummihandtag är ofta att föredra.

Hur vi valde ut de bästa slipmaskinerna

Vi valde ut alla slipmaskiner på denna sida genom att testa och jämföra slipmaskinerna enligt vissa faktorer. Vi har tittat på många olika egenskaper som en slipmaskin har och kan ha. Det vi tittade mest på var dock följande

Kvalitet

Kvalitet

Kvaliteten när det gäller slipmaskiner är ganska viktigt. Detta då en slipmaskin trots allt kan kosta ganska mycket. Det är då viktigt att den håller länge och man får nytta för pengarna man lagt på slipmaskinen.

Effekt
Effekt

Effekt

En slipmaskin ska vara effektiv oavsett om den drivs på el, luft eller batterier. Vi har valt ut slipmaskiner som vi tycker är effektiva.

Pris
Pris

Pris

Vi har endast valt ut slipmaskiner som vi tycker är prisvärda. Det finns både billigare och dyrare slipmaskiner. Vi letar efter slipmaskiner som har gott om egenskaper, är effektiva, slitstarka och har ett passande pris.

Frågor och svar

Vilken slipmaskin ska jag välja?

Du ska välja en slipmaskin som passar det du ska slipa allra bäst. Ni kan läsa mer om vilken slipmaskin på vår sida

Vad kostar en slipmaskin?

En slipmaskin kostar mellan 500 kronor upp till 3000 kronor beroende på vilken modell ni väljer att köpa. Det finns även dyrare modeller.