Bästa mutterdragare

Mutterdragare

En mutterdragare används ofta som det bästa verktyget till att byta däck på bilen. Men en mutterdragare kan användas till så mycket mer än just bara däckbyte. Så det kan vara en smart ide att titta på om man inte ska köpa sig en mutterdragare. Det de allra flesta fortfarande tror är att man måste använda sig av tryckluft, vilket i sin tur kräver en kompressor. Men som tur är batterier nu för tiden så pass effektiva och kraftfulla att de fungerar alldeles utmärkt till mutterdragare. Så det vi har gjort är att vi har valt ut ett fler talet av olika modeller av mutterdragare. Vi har på denna sida valt ut några batteridrivna samt även några av de bästa tryckluftsdrivna mutterdragare. Allt för att det ska bli enklare för dig att hitta den bästa mutterdragaren.

Mutterdragare

Milwaukee

Makita

Ryobi

Facom

Bahco

Dewalt

Milwaukee mutterdragare M18
5

Milwaukee Mutterdragare M18

En av de bästa mutterdragarna är denna modell från just Milwaukke. Milwaukee är som vi alla känner till ett riktigt kvalitetsmärke vad gäller verktyg, så även med denna mutterdragare. Det är en batteridriven mutterdragare som levereras med inte bara ett batteri utan två kraftfulla 5,0 Ah batterier. Själva mutterdragaren har 4 hastigheter att välja på och vridningsmomentet är cirka 1630Nm. Bra att veta är att lossningsvridmoment är över 2000 Nm, så det är som ni ser en väldigt kraftfull och effektiv mutterdragare. Att det även är en trådlös mutterdragare har ju sina fördelar i att man slipper oroa sig för att sladden är för kort eller att man helt enkelt inte har en kompressor. Denna mutterdragare tar du enkelt med dig på arbetet och de två batterierna håller igång verktyget väldigt länge.

Egenskaper

 • Högt vridmoment
 • 2st 5,0Ah batterier
 • Verktygskontroll
 • Bästa mutterdragaren

Makita Mutterdragare
5

Makita mutterdragare

Här har vi en riktigt trevlig batteridriven mutterdragare från kvalitetsmärket Makita. Makita erbjuder sina kunder alltid verktyg av högsta kvalitet. Deras batterier är även av mycket god kvalitet, vilket återspeglar sig i effekt och hållbarhet. Fördelen att köpa sina verktyg från samma tillverkare ör att batterierna i regel fungerar på alla verktyg i samma serie. Denna mutterdragare har ett vridmoment runt 1000Nm och ett slagtal på 2200/min. Varvtalet är bra och ligger runt 1800/min. Motorn är en kolborstfri som är riktigt effektiv precis som en kolborstfri motor ska vara. Led belysningen gör det enkelt att se arbetsuppgiften även i mörker vilket är ett plus. Makita mutterdragaren har ett bättre damm och vattenskydd i XPT. Själva mutterdragare drivs av ett 18V batteri.

Egenskaper

 • Batteriladdare
 • Batteri
 • Led belysning
 • Prisvärd

Ryobi mutterdragare
5

Ryobi mutterdragare

En mycket prisvärd mutterdragare från Ryobi. Ryobi är ett välkänt verktygsmärke som erbjuder lite billigare kvalitetsverktyg. Just denna mutterdragare har tre olika hastigheter att välja mellan, så att man får mer kontroll över mutterdragaren. Den drivs av ett 18V batteri som levererar ett vridmoment på 400Nm. Handtaget är skönt och ger inte bara ett behagligt grepp utan även ett rejält fäste, mycket tack var det handtag som är gummerat. Ska du använda denna mutterdragare till att byta däck så kan det vara kul att veta att man klarar av cirka 100 däck på en laddning av batteriet. Så många däck kanske man inte byter på en och samma period. Men ni ser att det finns en hel del kraft i Ryobis batterier.

Egenskaper

 • Tre hastigheter
 • Gummerande handtag
 • 400Nm
 • Billig mutterdragare

Facom mutterdragare
5

Facom mutterdragare

En väldigt kraftfull tryckluftsdriven mutterdragare från Facom. Med en max hastighet på 7000 varv per minut och ett högt vridmoment på hela 1600Nm så inser man ganska snabbt att det är ett riktigt kraftpaket som Facom erbjuder sina kunder. Det finns flera hastigheter varav tre är framåt och en bakåt. Handtaget är ergonomiskt tillverkat, vilket gör att mutterdragaren sitter väldigt skönt i handen. Det är viktigt att man får ett så pass bra grepp som möjligt när man arbetar med en mutterdragare. Så är fallet med denna mutterdragare, man får ett perfekt grepp. Den progressiva avtryckaren hjälper även till att enkelt kunna styra kraften.

Bästa tryckluftsdrivna mutterdragaren

Egenskaper

 • 3 hastigheter framåt
 • 1 hastighet bakåt
 • Progressiv avtryckare
 • Tryckluftsdriven
 • Ergonomisk

Bahco mutterdragare
5

Bahco mutterdragare

Bahco har en väldigt prisvärd mutterdragare. Ja en riktigt billig om man frågar oss. Det är i grund och botten en tryckluftsdriven mutterdragare som trots sitt pris är riktigt effektiv och kraftfull. Med ett vridmoment på upp till 1110 Nm så kan man dra åt och lossa på det allra mesta. Varvtalet är även det högt på 8000/min. Så det är inte bara en stark utan även en snabb mutterdragare som garanterat kommer att klara av arbetet enkelt. Med ett kraftreglage och dubbla hammare så är den enkel att hantera. För att ändra mellan fram och bakåt så gör man det enkelt med den omställare som sitter passande till. En prisvärd trycklufts mutterdragare som passar i alla hem och garage.

Egenskaper

 • Billig mutterdragare
 • 1110Nm
 • Stark

Dewalt mutterdragare
5

Dewalt mutterdragare

En prisvärd batteridriven mutterdragare från Dewalt. Även Dewalt är ett högkvalitets verktygsmärke som tillverkar riktigt bra och framförallt prisvärda mutterdragare. I detta paket får du förutom en kraftfulla batteridriven mutterdragare även 2 stycken 5,0Ah batterier. Det medföljer även en effektiv batteriladdare samt en förvaringsväska. Allt som allt så blir det riktigt prisvärt. Mutterdragaren i sig har tre olika hastigheter som har ett varvtal upp till 2000 varv per mint. Det finns även med en LED belysning som underlättar allt arbete vid dålig belysning. Perfekt för dig som inte har någon mutterdragare och vill få ett paket med mutterdragare till ett helt ok pris. Dewalt har många riktigt bra verktyg så även denna mutterdragare.

Egenskaper

 • Batteridriven mutterdragare
 • 2st 5,0Ah batterier
 • 1 laddare
 • 1 förvaringsväska
 • LED belysning

Köpguide mutterdragare – Bra saker att veta om mutterdragare

En mutterdragare är som vi alla vet ett verktyg som du både drar åt och tar bort muttrar med. Du behöver med andra ord inte använda dig av fysisk kraft längre vid exempelvis ett däckbyte. Mutterdragarna är väldigt starka och lossar även på de muttrar som sitter hårdast fast. Det finns dock en hel drös med olika tillverkare och modeller av mutterdragare där alla har sina för och nackdelar, så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Vi har därför skrivit en köpguide och annan information som kan vara väldigt bra att ha i åtanke innan man köper första bästa mutterdragare.

Välja passande mutterdragare

Välja mutterdragare

Det kan vara svårt att veta vad för sorts modell av mutterdragare man ska köpa. Många tänker inte på att en mutterdragare kan drivas av tre olika saker. Batteri, el eller tryckluft. Man behöver även fundera ut på vilka andra egenskaper mutterdragaren behöver ha. Det kan ju vara så att man ofta behöver ha en lampa. Kan man kombinera det med mutterdragaren så slår man två flugor i en smäll. Så varför då inte köpa en mutterdragare med exempelvis en LED belysning. Priset kan vara bra att ha koll på, man kanske inte behöver köpa den allra dyraste utan det kan ju räcka med en mellan modell för just hemma garaget.

Tänk på dessa saker innan du köper en mutterdragare

Tre saker att tänka extra på

 • Batteridriven eldriven eller lufttryckdriven
 • Effekt
 • Pris

Batteridrivna mutterdragare är det som är mest populära nu för tiden. Inte speciellt konstigt då de har blivit tillräckligt kraftfulla och du slipper problemen med att alltid ha ett uttag eller en kompressor i närheten. En batteridriven mutterdragare är med andra ord perfekt för dig på resande fot eller om du inte har en kompressor hemma. Det är även väldigt skönt att arbeta utan sladdar och slangar.

En eldriven mutterdragare är väldigt stark, men kräver ett eluttag. Oftast så använder dom ett vanligt eluttag och man kan använda sig av skarvsladdar om man behöver vara en bit ifrån strömkällan. Fördelen med en eldriven mutterdragare är priset och nackdelen är att man behöver ha en sladd som man lätt kan trassla in sig med, samtidigt som de alltid känns för korta.

De tryckluftsdrivna mutterdragare är de som tidigare varit de mest populära. Mycket tack vara det låga priset och att kraften varit hög. Den stora nackdelen är ju trots allt behovet av en kompressor, samt den luftslang man behöver koppla in mutterdragaren med. Slangen känns ofta i vägen, men bortsett från det så är en tryckluftsdriven mutterdragare i regel alltid ett bra prisvärt alternativ.

När ska man använda en mutterdragare?

En mutterdragare ska man använda om man behöver skruva ur eller i större muttrar och bultar. Den används flitigt på byggarbetsplatser samt i bilverkstaden. Det går helt enkelt fortare med en mutterdragare. Vanliga användningsområden för dig som privatperson är vid däckbyten på bilen, motorcykeln, släpkärran eller lastbilen. Mutterdragaren hjälper till att både lossa alla trögsittande muttrar eller de som börjar rosta och därför sitter åt mer. Bra att tänka på är att man aldrig ska dra åt en mutter för hårt. Då riskerar den faktiskt att gå av eller att man förstör gängorna.

Istället för att dra och skruva för hand då går det betydligt fortare att arbeta med en mutterdragare. Att exempelvis byta däck på en personbil tar en stund med ett vanligt fälgkors. Men med en mutterdragare så är det snart gjort. Det är därför allt fler köper sig en riktigt bra mutterdragare. Det finns som sagt många fördelar med en mutterdragare. Det är även ofta även skonsamt mot de gängor och muttrar som ni arbetar med.                     


Mutterdragare egenskaper

Användningsområden

Vart ni har tänkt använda mutterdragaren har en stor betydelse på vilken modell och prisklass ni ska välja. Ska ni använda mutterdragaren hemma i garaget eller är det till en arbetsplats ni ska köpa en mutterdragare. Ska ni ha den i en bilverkstad eller på en byggarbetsplats.

Ergonomi & Storlek

Du bör välja en mutterdragare som i första hand är ergonomiskt utformad. Detta så du minimerar risken med förslitningsskador och andra åkommor som annars kan uppstå. Det är även bra att välja en passande storlekt för just dig. Det finns både stora och mindre mutterdragare att välja mellan. En stor brukar i regel väga lite mer och kan därför blir lite tung att arbeta med längre stunder.

Effekt

Det är viktigt att den mutterdragare du väljer har den effekt och de vridmoment som dina arbetsuppgifter kräver. Det får inte bli så att mutterdragaren inte orkar dra åt muttrarna så pass hårt som de verkligen behöver göra. Bra att veta är att nuförtiden så är i regel även de batteridrivna mutterdragarna tillräckligt kraftfulla för de mesta arbeten som en mutterdragare kan få. Kraften som man mäter en mutterdragare i är newtonmeter. En billigare modell av mutterdragare kan ha så lite som 100-200Nm. En bra och kraftfull mutterdragare däremot klarar av så pass mycket som 5000 – 6000 Nm.

Material

En mutterdragare kan vara tillverkad av en mängd olika material. Tittar man på de dyrare modellerna så kan de vara tillverkade av titanlegering, vilket är extremt hållbart. Materialet gör att mutterdragaren blir både slitstarkare och kommer därför även hålla längre. Ett billigare material som vissa mutterdragare är tillverkade av är plast. Det är inte speciellt hållbart, men billigt att tillverka i. Aluminium är ett vanligt material som en mutterdragare är tillverkad i. Det är både billigt, lätt och hållbart.

Belysning

Vissa mutterdragare har är faktiskt utrustade med en LED belysning. Detta underlättar ju självklart arbetet under stunder där ljusnivån är lägre. Vid exempelvis ett däckbyte på kvällen kan det vara fördelaktigt att använda sig av en mutterdragare som har inbyggd belysning.

Hur vi valde ut skruvdragarpaketen

Vi har valt att titta på flera olika egenskaper som ett skruvdragarpaket kan ha. Detta då vi anser att vissa delar i ett skruvdragarpaket är lite viktigare än andra delar. Det vi har lagt mestadels fokus på i vårt test är

Ergonomi

Ergonomi

Är det en tung och osmidig mutterdragare, eller är det en ergonomiskt tillverkade mutterdragare i låg vikt. Ja vi letar efter ergonomiska mutterdragare som gärna har en lägre vikt. Verktyg som en mutterdragare har flera fördelar av att inte väga så mycket. Ofta arbetar man långa stunder med en mutterdragare och då är det viktigt att tänka på ergonomin

Effekt
Prestanda

Prestanda

Vi tittade på prestandan vad mutterdragaren klarar av i effekt. Har den en god prestanda och bra kvalitet. Det är saker som vi tycker är viktigt. Köper man en bättre modell av en mutterdragare så kommer även priset att gå upp en del. Då är det ju som sagt viktigt att man får valuta av pengarna i form av en god kvalitet och en effektiv prestanda.

Pris
Pris

Pris

Det ska vara prisvärda mutterdragare. Det betyder inte att det behöver vara en billig mutterdragare. Priset ska kännas rätt för den kvalitet och prestanda man kan få ut av mutterdragaren. En mutterdragare som har alla de kvaliteter som vi letar efter kan då givetvist kosta lite mer, men ändå vara riktigt prisvärd.

Frågor och svar

Hur stark ska en mutterdragare vara för däckbyte?

Ett uppskattat vridmoment vid ett däckbyte bör vara mellan 140 – 250 Nm

Vilken kompressor till mutterdragare?

En kompressor bör ha åtminstonde 6 bar och luft på 125 liter per minut