Bandslip bäst i test
När du ska grovslipa en yta som exempelvis ett stort golv så är en bandslip ett väldigt bra verktyg. Bandslipen används ofta till grövre slipningar, men används även ofta till att slipa bänkskivor med. Man kan med andra ord använda en bandslip till väldigt många olika saker som behöver slipas. Det finns både många olika modeller av en bandslip, samtidigt som det finns gott om tillverkare att välja mellan. De allra flesta bandsliparna är elektriska, men det finns även några modeller som drivs av batterier. Vi har valt ut flera riktigt bra bandslipar så att det ska bli lättare för er att välja den bästa bandslipen.


Makita bandslip 9404j
Den bandslip som vi fastnade mest för är denna bandslip från kvalitetsmärket Makita. Det är en eldriven bandslip med en effekt på hela 1010W. Effekten tillsammans med den valbara bandhastigen som är mellan 3,5 och 7,3m/s gör att man snabbt kan avverka material. Då den slipar väldigt effektivt så blir det även en hel del slipdamm. Det löser bandslipen bra och samlar upp all slipdamm i en dammpåse. Då det bandslipen har en valbar hastighet så är det en mycket flexibel bandslip som passar bra på de allra mesta materialen. Bandslipen från Makita har även en automatisk bandcentreringsfunktion som gör arbetet så mycket smidigare och enklare. Slippappret är enkelt att byta och det gör man både snabbt och smidigt, precis som man vill att det ska vara. Då det är en eldriven bandslip så finns det ju självklart en elkabel. Den är 4meter lång, vilket räcker gott och väl till.
Cirka pris 3200 kr
Egenskaper
- Effekt 1010W
- Hastighet 3,5-7,3m/s
- Dimension 100x610mm
- Stark bandslip
- Låg ljudnivå
- kvalitet

Milwaukee bandslip 1150W
En högpresterande bandslip från Milwaukee med en effekt på 1150W. Det är en eldriven bandslip som har en vältilltagen elkabel på fyra meter. Sladden känns aldrig i vägen och skulle man behöva längre så är det enkelt att koppla in en förlängningssladd. En mycket bra egenskap som Milwaukee bandslipen har är att den även är möjlig att använda som en stationär bandslip. Själva bandslipen är kompakt konstruerad och håller en ganska låg vikt på cirka 5,3 kilo. Det finns förval på hastigheten, så att man kan välja hur snabbt man vill kunna slipa. För att få bort alla den slipdamm som kommer att uppstå vid bearbetning så har Makita en mycket effektiv dammuppsamlare. Dammpåsen kan man sedan enkelt och bekvämt tömma.
Cirka pris 4600 kr
Egenskaper
- Effekt 1010W
- Hastighet 230-400varv/min
- Dimension 100x620mm
- Effektiv bandslip
- Möjlighet till stationär
- Bra dammuppsugning

Hikoki bandslip
En bandslip som passar perfekt för slipning av större ytor så som golv och väggar. Även Hikoki har en riktigt stark och effektiv bandslip som är prisvärd. Det är en bandslip med en effekt på 1020W som med andra ord räcker riktigt långt. Det är en ergonomisk bandslip där du har får ett mycket bekvämt dubbelgrepp om det gummibelagda handtaget. Ergonomiskt konstruerade verktyg är något som man alltid i första hand ska leta efter, för att minimera risken för skador. Hastigheten kan man välja mellan 5 olika lägen som är mellan 240 och upp till 420 varv per minut. Bandslipen använder standard slippaper på 100*610. Man kan om man vill även låsa brytaren, vilket är skönt när man ska slipa under en längre tid. Dammet sugs upp mycket effektiv och det går snabbt att tömma påsen.
Cirka pris 3300 kr
Egenskaper
- Effekt 1020W
- Hastighet 240-420varv/min
- Dimension 100x610mm
- 5 hastigheter
- Ergonomiskt grepp

Bosch bandslip
Bosch bandslip PBS75 är en billig bandslip som kostar runt 1600 kronor. Det är inte bara priset som är lågt utan även vikten, bandslipen väger nämligen inte mer än 3,5kilo. Detta är främst en bandslip som man har hemma till renoveringen. Du kan dock både slipa på trämaterial och på metaller. Slipbandet hålls på plats av ett automatiskt bandsystem. Det är enkelt att byta slippappret och dammet sugs upp och tas effektivt hand av ett smart microfiltersystem. Vi tycker att Bosch gjort en riktigt prisvärd bandslip som många kunder är nöjda med om man läser recensioner.
Cirka pris 1600 kr
Egenskaper
- Effekt 750W
- Hastighet 200-350varv/min
- Billig bandslip

Black & Decker bandslip
För dig som letar en den billigaste bandslipen så är detta ett bra val. Det är en mycket prisvärd bandslip från Black & Decker. Bandslipen har en lägre effekt mot de andra som vi har valt ut, men resultatet blir bra och effekten på 720W räcker gott och väl till hemma renoveringen. Den är utrustad med ett stötskydd som skyddar dörrar och annat som står lodrätt. Detta är en bandslip som passar bra i hemmet och för dig som ska renovera eller slipa bänkar eller golv. Bandjusteringen är manuell och hastigheten är fast på 250m/min.
Cirka pris 1000 kr
Egenskaper
- Effekt 720W
- Hastighet 250varv/min
- Billigaste bandslipen

Metabo bandslip med maskinstativ
En bandslip som kommer med ett stativ om man vill ha möjlighet till stationär slipning. Bandslipen från Metabo är både en mycket effektiv bandslip på 1010W och en mycket flexibel maskin. Det är en bandslip som ger ett mycket fin resultat och som är enkel att använda. Du har möjlighet till att välja hastighet mellan 240-450/min vilket gör att den passar till allt. Du kan även använda denna bandslip som en bänkmodell vilket kan vara väldigt bra om man behöver slipa verktyg eller annat. Den är utrustad med en antistatisk dammpåse som samlar in all slipdamm. Att få bort slipdammet när man slipar är väldigt viktigt och det tycker vi att Metabo bandslip gör bra. En mycket prisvärd bandslip från kvalitetsmärket Metabo
Cirka pris 3000 kr
Egenskaper
- Effekt 1010W
- Hastighet 240-450varv/min
- Maskinstativ
- Kan användas som bänkmodell
Biltema bandslip test
Vi har inte hunnit med att testa bandsliparna från Biltema ännu, men vi ser fram emot det. Biltema säljer billiga produkter och vi har inte tidigare varit speciellt positiva till deras verktyg. Men Biltema bandslipar finns i några olika modeller att välja mellan även om deras utbud ändras ganska ofta. Det kan alltid vara en bra ide att göra ett besök då och då.
Bandslip Jula
Jula erbjuder förtillfället 6 bandslipar från olika tillverkare. De har både lågprismärke samt några kvalitetsmärken. Vi har inte provat några bandslipar från Jula, men de har som sagt några att välja mellan. Oftast är de billigaste modellerna sällan något att ha. Men eftersom Jula även erbjuder några bättre modeller så kan ett besök kanske vara något att göra.
Köpguide bandslip
Det finns massor av olika märken och modeller av bandslipar. Så det kan vara riktigt svårt att faktiskt bara välja ett märke. Men förutom att välja märke så behöver man välja om man vill ha en elektrisk bandslip eller om det kanske ska vara en batteridriven bandslip. Det finns även tryckluftsdrivna bandslipar.
Svårt att välja bandslip – Välj ett kvalitetsmärke
- Makita
- Milwaukee
- Hikoki
- Metabo
- Bosch
- Festool
- Ryobi
- Black & Decker
- Bahco
- Dewalt
- Hitachi
Som ni ser så finns det massor av riktigt bra tillverkare av bandslipar. De allra flesta är riktigt bra och vi tror ni kommer bli nöjda oavsett vilket märke ni väljer. Tänk även på att det ofta går att kombinera andra saker från samma tillverkare. Detta gör att det i längden ofta blir bäst att hålla sig till ett favoritmärke.

Olika modeller av bandslipar
Standard bandslip
En vanlig bandslip är en bandslip som man grovslipar både golv eller väggar med. Det är ett verktyg som alla som ska renovera behöver. Den är effektiv och slipar bort material väldigt bra.
Bandslip bänkmodell
En bandslip som är av bänkmodell är precis som det låter. Det är en bandslip som man kan sätta fast på en bänk och där slipa sina saker. Det finns även vanliga standard bandslipar som man kan vända upp och ner på för att sedan fästa på en bänk.
Stationär bandslip
Det finns även startionära bandslipar som står på en fastpunkt. Dessa används främst i verkstäder eller större garage. Där använder man en stationär bandslip till att slipa verktyg och andra delar på.
Så väljer du rätt bandslip
När du ska välja en bandslip så är det en hel del saker som kan vara bra att veta. Detta gäller för dig som ska använda bandslipen hemma eller kanske på jobbet. En bandslip använder man ofta till att grovslipa golv med. Därför är det bra att man väljer en ganska stark och effektiv bandslip. Självklart beror detta till stor del på vad det är ni ska slipa med bandslipen. Men förr eller senare så behöver man ofta bandslipen till något större projekt. Då kan det vara bra att redan ha en ordentlig bandslip.
Börja så här för att välja rätt bandslip
Användningsområde
Ta reda på vad det är ni ska använda bandslipen till, samt i vilken miljö. Är det hemma i garaget så fungerar det med de allra flesta bandslipar. Men är det i sommarstugan utan el, ja då kan det vara svårt om man väljer en eldriven bandslip. Ska ni grovslipa mycket, eller är det bara mindre ytor. Vid slipning av mindre ytor så kan det vara bättre med någon annan modell av slip.
Märke
Har ni redan ett verktygsmärke som ni köper de flesta verktyg från, så är det i regel bara att fortsätta med det. Men om ni inte vill samla alla verktyg hos samma märke så är det bara att leta efter en bandslip som verkar vara den bästa.
El, tryckluft eller batteri
Välj sedan ut om det ska vara en elektrisk bandslip, en tryckluftsdriven bandslip eller en batteridriven bandslip. Oavsett vilken modell ni väljer så har alla olika för och nackdelar. Bandslipar tycker vi fungerar bäst som elektriska för tillfället. Detta då det kan vara svårt att ta med sig en kompressor samtidigt som en elektrisk är väldigt effektiv.
Budget
Sätt en budget och välj ut en bandslip som ligger inom den. Det är väldigt lätt att man springer iväg i kostnader när man börjar leta efter en bra bandslip. Man kanske inte behöver det allra nyaste eller precis alla funktioner som en bandslip har.
Tänk på säkerheten
När man arbetar med en bandslip så är det alltid viktigt att tänka på säkerheten. Detta så man minimerar risken för skador som annars lätt kan uppstå. Du bör tänka på att ha på dig en bra arbetskläder så som arbetsskor och arbetsbyxor. SÅ tänk alltid på säkerheten när du använder en bandslip. Man ska alltid innan man börjar arbeta säkerställa att bandslipen fungerar som den ska. Alla säkerhetsdelar ska fungera och man ska även själv ha rätt utrustning på sig. Skyddsglasögon så att ni inte riskerar att få spån eller damm i ögonen. Hörselskydd då ljudnivån ofta är väldigt hör när man arbetar med en bandslip.
Egenskaper bandslip

Effekt & Prestanda
Effekten på en bandslip ser man på dess Watt. Normalt ligger en stark bandslip runt 1000w, men det finns både högre tal och lägre. Bra att veta är dock att bara för en bandslip har ett högre watt så behöver den inte vara bättre. Det är mycket som spelar in på den övergripande prestandan i slutändan.
Dammuppsamlare
En väl fungerande och effektiv dammuppsamlare är ett måste när det gäller slipa och framförallt på bandslipar. En bandslip kan avverka väldigt mycket material på kort tid, vilket gör att det blir väldigt mycket slipdamm från maskinen. Men med en effektiv dammuppsamlare så slipper man dessa problem. Det ska finnas en dammpåse som samlar in alla damm och den behöver även vara enkel att byta eller att tömma.
Vibrationer
Det kan bli mycket vibrationer när man arbetar med en bandslip så det är ganska viktigt att man väljer en bra modell som har tänkt en del på detta. Detta är framförallt viktigt för alla som arbetar långa stunder med en bandslip. Vissa modeller är helt enkelt smartare och bättre konstruerade än andra, vilket även gör att vibrationerna blir mindre för dig som arbetar med den.
Ljudnivå
En bandslip kan ha en ganska hög ljudnivå, vilket gör att ni alltid ska arbeta med hörselskydd. Men det finns vissa modeller av bandslipar som har en lägre ljudnivå, men samtidigt fortfarande är väldigt bra. Så försök hitta en med lägre ljudnivå om det går.
Ergonomi
När man arbetar länge och mycket med en bandslip så märker man ganska snabbt om den är ergonomiskt utformad eller inte. En ergonomisk bandslip gör så att risken för förslitningsskador minskar. Så ska man arbeta mycket med en bandslip så kan det vara bra att leta efter en bandslip som har en ergonomisk design.
Hastighet
Vissa bandslipar har en fast hastighet, vilket gör att man ej kan ändra hur snabbt den ska slipa. Men många och framförallt de bättre modellerna har en valbar hastighet. Detta är att föredra då man kan anpassa arbetet betydligt bättre. Sen är det som så att vissa material ska man slipa med en viss hastighet och ett annat material kanske kräver en högre hastighet.
Kvalitet
Kvaliteten är alltid viktig när det gäller verktyg. Det är inget undantag när det gäller bandslipar heller. En bandslip av dålig kvalitet, kommer sällan hålla speciellt länge och gör sällan ett bra slip jobb. En bandslip av hög kvalitet kommer ge ett finare resultat och håller även längre.
Summering
Först och främst så väljer ni ett märke som ni själva är nöjda med. Köp inte en bandslip bara för den är billig utan titta på recensioner och egenskaper på just den bandslip som ni är ute efter. Det blir sällan ett bra köp att välja första bästa bandslip. Det är även viktigt att ni som sagt är säkra på vad det är för slags bandslip ni är ute efter och vad man ska slipa med den. Ni hittar på vår sida flera bandslipar som vi tycker är de bästa i år.
Hur vi valde ut bandsliparna
När vi valde ut bandsliparna till denna sida så valde vi ut bland de bandslipar som vi själva tycker är väldigt bra. Vi tittade sedan på flera olika faktorer för att få fram de allra bästa. Det vi framför allt har tittat på är följande

Kvalitet
En bandslip behöver både vara stark och hållbar, så det är viktigt att kvaliteten är god. Billigare modeller har ofta en sämre kvalitet.

Effekt & Prestanda
Det ska både gå fort och bli ett fint resultat när man slipar med en bandslip. Vi har tittat på effekt och prestanda.

Pris
Priset har inte varit så viktigt förutom att bandslipen ska vara prisvärd. Det kan vara en billig bandslip som presterar bra och det kan även vara en dyr bandslip som är riktigt bra så att den faktiskt trots priset, blir väldigt prisvärd.