Förråd

Snygga förråd

När det gäller förvaring i trädgården finns det många saker att tänka på. Storlek, typ och material spelar alla en roll för vad som passar bäst för dig. Letar du efter snygga förråd att bygga eller att köpa så har du hittat rätt. Vi har valt ut massor av snygga förråd som både är enkla att montera samt att bygga. Storleken är avgörande när det gäller förvaring i trädgården. Se till att mäta ditt tillgängliga utrymme innan du gör ett köp. Ta också hänsyn till att trädgårdsförrådet varierar avsevärt beroende på väderförhållanden, klimat och vilken typ av produkter du planerar att lagra där. Till skillnad från många andra lösningar för förvaringsutrymme är trädgårdsförråden i regel stora nog att rymma en hel del utrustning eller material som platsas brett. Det gör dem bra val för skogsmaskiner, bland annat. En annan fördel är att trädgårdsförrådet kan användas som ett skydd mot väder och vind.

Snygga förråd

8 snygga förråd


1. Tullis förråd 15m2

Tullis är ett stort och snyggt förråd som passar perfekt för all typ av förvaring. Detta är ett riktigt stort förråd på cirka 15 kvadratmeter.

Egenskaper

 • Material Nordisk gran
 • Väggtjocklek 28mm
 • Golvyta 14,56m2

2. Marie förråd 6,5m2

Ett väldigt snyggt förråd med en yta på cirka 6.5 m2. Passar perfekt för att använda som extra förvaring på trädgården eller i sommarstugan.

Egenskaper

 • Material Nordisk gran
 • Väggtjocklek 28mm
 • Golvyta 8,2m2

3. Jari förråd 14,5m2

Jari är ett stilrent stort förråd på 14,5 kvadratmeter. Förrådet har plats för det mesta du kan tänka dig behöva förvara i förrådet.

Egenskaper

 • Material Nordisk gran
 • Väggtjocklek 28mm
 • Golvyta 14,5m2

4. Lucas förråd 12,1m2

Lucas är ett lagom stort förråd med ett trevligt utseende. Tak och golv består av 18mm råspont som även ingår i satsen ni köper. Ett prisvärt snyggt förråd tycker vi.

Egenskaper

 • Material Nordisk gran
 • Väggtjocklek 48mm
 • Golvyta 14,5m2

5. Ida förråd 8,7m2

Ida förråd är ett lagom stort förråd som dessutom är väldigt snyggt. Du får plats med väldigt mycket förvaring i detta praktiska förråd.

Egenskaper

 • Material Nordisk gran
 • Väggtjocklek 28mm
 • Golvyta 8,7m2

6. Isabell förråd 4,67m2

Isabelle förrådet är ett litet förråd som inte tar så mycket plats, men som samtidigt erbjuder gott om förvaringsutrymme. Ett billigt förråd.

Egenskaper

 • Material Nordisk gran
 • Väggtjocklek 19mm
 • Golvyta 4,67m2

7. Sammi förråd 7,5m2

Ett mellanstort snyggt förråd som passar bra till det allra mesta. Du får enkelt plats med trädgårdsverktyg och andra saker som behöver förvaring

Egenskaper

 • Material Nordisk gran
 • Väggtjocklek 19mm
 • Golvyta 7,2m2

8. Viskan förråd 9,5m2

Ett snygg förråd med fönster och en cykelförvaringsdel.

Egenskaper

 • Material Nordisk gran
 • Väggtjocklek 28mm
 • Golvyta 8,9m2

Bygga snygga förråd

Vill du istället själv bygga förråd kan vi rekommendera dig några enkla tips. Se till att använda rätt material och verktyg för att göra jobbet lättare. Oftast är det smart att välja trä som byggmaterial eftersom det är slitstarkt och håller bra i väder och vind. Trädetaljer kan givetvis även målas, vilket ger ett snyggt och personligt utseende.

När du målar träet kan du använda ett så kallat underlag, som är gjort för att mata ut färg. Ett genomfogande underlag, exempelvis av plastskum, ger en jämnare och finare yta än glasfiberdukar. I andra skeden blir det också lättare att måla på nytt om man inte har riktigt klart med primerna.

Använd verktyg i bra kvalitet så jobbet görs snabbt och enkelt. Ett bra sågblad, exempelvis, minskar risken för att det ska bli slitage på träet. Självklart kan också ett bra verktyg ge ett snyggare slutresultat.

När du väljer att bygga ett förråd är det också viktigt att tänka på funktionerna som förrådet ska erbjuda. Titta noga på vilka typer av produkter du vill lagra innan du bestämmer dig för hur det ska se ut. Produkter med stor yta, exempelvis plåtprodukter, behöver ofta mer utrymme än sågblad och liknande.

Material till bygget av förrådet

När det gäller material till bygget av förrådet kan du välja mellan massor av olika alternativ. Trä, plast, metall eller betong – vilket är bäst för dig? Faktorer som viktigast att ta hänsyn till är lätt eller svårt det ska vara att montera samt hur tåligt materialet är mot väder och vind.

Trä

Trä är ett slitstarkt och uthålligt material som passar bra förbyggnationer i trädgården. Det kan målas i vilken färg du vill och ger ett personligt utseende. Träet är relativt enkelt att montera och har bra hanteringsegenskaper.

Plast

Plastmaterial är ofta lätta att montera, slitstarka och tåliga mot väder och vind. De finns i många olika varianter och färger, men är inte alltid så snygga som trädetaljer.

Metall

Metall är ett starkt och tåligt material som ger ett modernt utseende. Metall är svårare att montera men håller bra i väder och vind.

Betong

Betong är ett tungt material som är svårt att flytta på, men håller bra i alla typer av väder. Betongen kan målas i vilken färg du vill och ger ett snyggt och stadigt resultat.

När du väljer vilket material du vill använda till bygget av ditt trädgårdsförråd är det viktigt att tänka på framför allt funktionen. Om du behöver variera utrymmena i ditt förråd bör du kanske ta hänsyn till materialets tålighet mot vatten och skador som orsakas av olika slags produkter. Vill du ha ett snyggare resultat kan man måla materialet i vilken färg man vill ha, oavsett om det är plast, metall eller trä.

Snygga förråd
Snyggt förråd

Köpa nyckelfärdig förråd

Vill du ha ett förråd som är redan byggt kan vi rekommendera dig att köpa ett nyckelfärdigt förråd. Dessa finns i olika storlekar och former, vilket gör att det lättare att hitta ett som passar just dina behov. De flesta förråden är gjorda i trä, vilket ger ett snyggt och personligt utseende.

Tillbehör förråd

När du väljer ett förråd är det också viktigt att tänka på vilka tillbehör du behöver. Exempelvis kan det vara bra med en lampa som ger ljus i förrådet, så man lätt hittar det man letar efter. Dessutom kan det vara praktiskt med en hylla eller två, om man vill lagra produkter som tar mycket plats. Förrådets främsta egenskaper är ju att man ska kunna förvara sina saker på ett både praktiskt sätt men det ska även se bra ut. Med snygga hyllor till förrådet så blir helheten så mycket bättre.

Tänk på detta innan du bygger eller köper ett förråd

När du ska bygga eller köpa ett förråd kan det vara bra att tänka på några saker innan du bestämmer dig. Du bör ta hänsyn till vilken funktion ditt trädgårdsförråd ska ha, hur det ser ut och vilket material som är det mest praktiska och viktigast av allt – lätt eller svårt att montera?

När du väljer typ av trädgårdsförråd bör du titta på vilka typer av produkter som ska förvaras. Det finns tre huvudtyper av förråd:

– Ute: Dessa är vanligen byggda av trä och placerade ute i trädgården. De rymmer ofta en hel del och är oftast lättare att transportera än andra typer av förråd. Förutsättningen för att du ska kunna använda ett trädgårdsförråd utomhus är emellertid att du kan garantera dess skydd mot väder och vind under hela dygnets timmar, särskilt på vintern.

Vad ska du förvara i förrådet?

Letar du efter ett utrymme att förvara verktyg? En plats för dina cyklar? Eller förvaring för att hålla din trädgård snygg och snygg? Det finns alla möjliga föremål som kräver extra förvaringsutrymme utanför, några av de vanligaste är:

 • verktyg
 • trädgårdsutrustning
 • trädgårdsmöbler
 • kuddar
 • parasoll
 • grillar och tillbehör
 • cyklar
 • barnleksaker
 • Pooltillbehör

När det gäller förvaring i trädgården finns det många saker att tänka på. Storlek, typ och material spelar alla en roll för vad som är bäst för dig.

Storleken är viktig när det gäller förvaring i trädgården. Se till att mäta ditt tillgängliga utrymme innan du gör ett köp. Tänk på att förvaring i trädgården varierar avsevärt beroende på väderförhållanden, klimat och vilken typ av produkter du planerar att förvara där.

Till skillnad från många andra förvaringslösningar är trädgårdsskjul vanligtvis tillräckligt stora för att rymma en hel del utrustning eller material utspritt. Detta gör dem bra för saker som skogsmaskiner. En annan fördel är att trädgårdsskjul kan fungera som skydd mot väder och vind.

När du väljer en typ av förråd bör du titta på vilka typer av produkter som ska förvaras. Ofta förvarar man trädgårdsverktyg som gräsklippare och annat. Det finns tre huvudtyper av trädgårdsförråd:

– ute: Dessa är vanligen byggda av trä och placerade ute i trädgården. De rymmer ofta en hel del och är oftast lättare att transportera än andra typer av förråd. Förutsättningen för att du ska kunna använda ett utomhusförråd är emellertid att du kan garantera dess skydd mot väder och vind under hela dygnets timmar, särskilt på vintern.

– inomhus: Dessa är av trä och installerade innanför ytterdörren. De två huvudtyperna är skjulen som du använder i trädgården eller under taket för att undvika regn och snö om du inte gillar livet på vinden. Andra fördelar med denna typ av förråd är den stora kapacitet de har och det lilla utrymme som de tari anspråk.

– Under marken: De är tillverkade av plast eller stål och placeras under jordytan för skydd mot väder och vind. Om du vill ha en lösning som gör att dina produkter skyddas från både regn och sol, kan dessa vara det perfekta valet för dig. Det dolt installerade utrymmet däremot kräver många timmar arbete att bygga.

En annan aspekt som påverkar vad du ska lagra i trädgårdsförrådet. Är det stora grejer eller små ting? Vad använder du i din trädgård? I vilken säsong passar förvaringen bäst? Till exempel, behöver du verktyg för att klippa gräset under våren och sommaren? Då ska du installera ett uteförråd. Har du mycket kuddar och täcken som tar upp för mycket plats under vintern? Då är ett inomhusförråd eller ett skyddat trädgårdsförråd bättre lösningar.

Pooltillbehör kan också förvaras bra i trädgårdsförrådet. Har du en solsäng att förvara under vintern? En pool eller ett spa som behöver skyddas från missväxt? Titta på dessa alternativ.

Förvaringsutrymmet är ofta stort och lämpar sig därför utmärkt för att lagra saker som används mer sällan, till exempel verktyg och maskiner. Skuggan gör det möjligt att ha lite svalka i soliga regioner, men om du har ett mindre utrymme kan den bli en nackdel.

Detta är bara några av de saker du bör tänka på när du väljer förråd för din trädgård. Kom ihåg att det är viktigt att anpassa ditt köp efter dina egna behov och krav. Tillsammans kan du också hitta en lösning som passar dig perfekt!

Frågor och svar

Varför är det viktigt att tänka på storleken när man köper ett förråd?

Storleken är viktig när det gäller förvaringsutrymmen eftersom det finns så många olika typer av produkter man kan förvara. Om du inte har tillräckligt med utrymme blir du snabbt frustrerad. Tänk också på att platsen du väljeratt installera förrådet kommer påverka sitt utseende.

Hur kan man lösa problemet med fri planerad yta?

I allmänhet kan den extra platsen användas till att lagra olika grejer som inte alltid behövs för aktiviteter i trädgården, till exempel gräsklippare och brädor. I brist på plats kan du använda det för att stuva av vinterprodukter under en presenning eller inomhusförvaring.

Hur nära tomtgränsen får man bygga förråd?

Man får bygga förrådet 4.5 meter från tomtgränsen. Vill man bygga närmre tomtgränsen behövs ett medgivande från grannen.

Hur stort förråd får man bygga utan bygglov?

Den sammanlagda byggnadsarean får inte överstiga 15 kvadratmeter på tomten. Från marken till taknock får inte heller överstiga 3 meter.

Kan man använda plastförråd?

Ja, man kan använda plastförråd. Dessa är ofta tillverkade av UV-beständigt material och kan därför användas utomhus. De är också lätta att flytta runt om man behöver det.

Hur stort förråd behöver man?

Storleken på förrådet beror på vad du ska lagra. Tänk på att platsen du väljer kommer att påverka storleken. Förråd av trä är vanligtvis mindre än metallskyddade förråd.