Poolvärmepump Bäst i test 2024

Poolvärmepump

Innan du köper en poolvärmepump så är det bra att lära sig lite mer om detta. På denna sida kan ni läsa om de bästa poolvärmepumparna i år samt lära er mer om vad ni bör tänka på innan ni köper en. En poolvärmepump är kommer att hjälpa till att styra värmen i vattnet på ett mycket effektiv sätt. En poolvärmepump överför helt enkelt energin från den varma luften ner i det kalla vattnet. Det du först behöver kolla på är hur stor pool ni har. Detta då en poolvärmepump i regel är tillverkad för att klara av en viss mängd volym. Ni kommer på denna sida kunna läsa mer om den bästa poolvärmepumpen i år.

Poolvärmepump bäst i test
Poolvärmepump bäst i test

Poolvärmepump 22m2

En poolvärmepump som passar sig bäst i pooler upp till 22m2. En poolvärmepump är ett väldigt bra alternativ till att värma upp hela poolen med. Denna poolvärmepump har en kapacitet på värma cirka 22000 liter vatten. Den kan även väldigt enkelt anslutas till en filterpump. Det är en enkel värmepump att installera, men vi rekommenderar att alltid låta en installatör installera tillbehör till en pool. Denna poolvärmepump har en digital styrning som är smidig att använda sig av. Självklart vill man ha varmt vatten i poolen och med denna poolvärmepump så kommer din poolsäsong bli betydligt längre.

Egenskaper

 • Poolvolym 22m2
 • Digital styrning
 • Enkel installation

Poolvärmepump inverter 9kw 40m3

Här kommer en riktigt effektiv och populär poolvärmepump från Swim and Fun. Den klarar enkelt av alla pooler med en volym på upp till hela 40m3. Alla poolvärmepumpar från Swim and Fun är tillverkade på rätt sätt och har därmed en god kvalitet. Så självklart även denna modell på 9.0kw. Effekten är bra klarar av upp till sexton gånger energiförbrukningen, vilket är väldigt effektivt och bra. Man kan enkelt styra poolvärmepumpen genom en Wifi app. Detta gör styrningen extremt enkelt och smidigt att använda. Skåpet är tillverkat i ett rostfritt stål, vilket gör att både hållbarheten och livslängden blir bra.

Egenskaper

 • Poolvolym 40m3
 • Wifi
 • 9kw

Poolvärmepump inverter 11kw 65m3

Med en effekt på upp till 16 gånger energiförbrukningen så ser ni ganska snabbt att detta är en väldigt effektiv poolvärmepump från Swim and Fun. Denna poolvärmare klarar av pool storlekar på upp till 30m3. Med den smarta WiFi styrningen kan ni värma upp poolen precis som ni vill utan att vara på plats. Med heat booster inverter pro så värmer denna poolvärmepump upp vattnet genom en väldigt effektiv metod. Den dynamiska inverterkompresorn ger upp till 16 gånger mer energi än vad den gör av med. Själva skåpet är tillverkat i ett rostfritt stål som passar perfekt i vårt nordiska klimat.

Egenskaper

 • Poolvolym 65m3
 • Effektiv
 • WiFi

Poolvärmepump inverter 16,5kw 90m3

En starkt och energisnål poolvärmepump på 16kw med WiFi anslutning. Detta är en riktigt bra poolvärmepump för storlekar upp till 90m3. Med en poolvärmepump så kan du billigt och enkelt hålla en stabil och skön badtemperatur i vattnet. Skåpet är tillverkat i ett rostfritt material, vilket passar bra för oss i Norden. Den har även en WiFi anslutning vilket gör det enkelt att även om man inte är hemma att styra värmen i vattnet. Väldigt bra att använda om man är borta ett tag hemifrån. Denna modell från Swim and Fun ger en effekt upp till 16 gånger energiförbrukningen. Hur bra är inte det? Vi tycker att denna poolvärmepump verkar vara en av de bästa poolvärmepumparna på marknaden idag.

Egenskaper

 • Poolvolym 90m3
 • WiFi
 • Effektiv

Köpguide Poolvärmepump

En poolvärmepump är en apparat som använder lite energi för att flytta värme. Poolvärmepumpar som används för att värma pooler flyttar ut värme från utomhus till vattnet. När vattnet cirkulerar genom poolvärmepumpen passerar det genom ett filter och poolvärmepumpens värmare. Poolvärmepumpsvärmare har en fläkt som drar in uteluften och leder den över förångarslingan. I kylröret absorberar flytande ismediumet värme från utomhusluften och blir en gas. Den varma gasen i spolen passerar genom kompressorn. Kompressorn höjer temperaturen och skapar en högt upphettad gas som sedan leds genom kondensatorn. Värmen från den varma gasen överförs till det kallare bassängvattnet som cirkulerar genom värmaren. Det uppvärmda vattnet återgår sedan till poolen. När den heta gasen strömmar genom kondensorn går den tillbaka till sin gasform och börjar om från början.

Välja poolvärmepump

Poolvärmepumpar kostar mer än vissa andra slags poolvärmesystem men de har vanligtvis betydligt lägre årliga driftskostnader då till följd av deras högre effektivitet. En Poolvärmepump håller vanligen längre än många andra billigare alternativ till uppvärmning av poolen. Du kommer även spara in på pengar genom att köpa en bra poolvärmepump.

En poolvärmepump hjälper till att hålla värmen i vattnet mer konstant. Detta ger flera fördelar som att du kan förlänga badsäsongen och du kan få den temperatur du vill att vattnet ska ha. Vilken temperatur som är bäst för dig och din familj, beror på vad ni tycker är det skönaste att bada i.

En poolvärmepump är i regel väldigt energieffektiv, så det brukar inte bli speciellt dyrt att ha en poolvärmepump igång. Men det kan alltid vara bra att även titta på priserna och hur mycket den drar innan ni köper en poolvärmepump.

När du väljer en poolvärmepump ska du tänka på detta

 • Storlek
 • Effektivitet
 • Pris
 • Ljudnivå
 • Storlek

För att bestämma storleken på din pool bör du låta en expert på dimensionering av poolen göra det. Detta då det är viktigt att man köper rätt storlek av poolvärmepump. Dimensioneringen av en poolvärmare omfattar ett antal faktorer. I huvudsak dimensioneras en poolvärmare enligt poolens yta och skillnaden mellan poolens temperatur och den genomsnittliga lufttemperaturen.

Andra faktorer, till skillnad från poolvärmepumpar, påverkar också uppvärmningsbelastningen för utomhuspooler, såsom vindexponering, luftfuktighetsnivåer och kalla nattemperaturer. Därför krävs en större poolvärmare för pooler som ligger i områden där vindhastigheter även är högre.

Effektivitet

Poolvärmepumparnas effektivitet mäts med hjälp av prestandakoefficienten (COP). Ju effektivare en produkt är, desto högre är dess COP-värde. En poolvärmepump med en COP på 5 kostar mindre att använda. En vanlig poolvärmare har en COP på 1, men en modern poolvärmepump kan ha upp till 3.

Pris

En poolvärmepump kostar i regel ganska mycket, men då dessa är väldigt effektiva så lönar det sig i regel ganska snabbt. Du ska inte glömma bort att jämföra priser mellan olika märken och återförsäljare. Vissa kostar mer i början, men lönar sig p g a att de är effektivare. Så se till att jämföra priser och egenskaper, så att ni hittar en prisvärd poolvärmepump. En poolvärmepump kostar allt mellan 10 000 kronor upp till 30 000 kronor, beroende på vilken modell och effekt ni är ute efter.

Ljudnivå

En poolvärmepump kommer för det mesta att vara tystare än andra system som används för att uppvärma pooler. Dock bör du läsa avsnittet om storlek innan du bestämmer dig. Om din pool är liten kan en mindre värmepump inte utföra så mycket arbete och då blir den naturligtvis lite mer bullrig.

Storlek

När du väljer en poolvärmare är storleken på din pool en viktig faktor att ta hänsyn till. Kapaciteten på din pool avgör hur mycket arbete poolvärmaren måste göra för att höja vattentemperaturen. Poolvärmepump med högre BTU kommer att gynna större simbassänger, som väntats, då de mer mottages av en poolvärmepump med högre BTU för att värma vatten mer effektivt.

Varför man bör köpa en poolvärmepump

Det finns flera anledningar till varför man bör köpa sig en riktigt bra poolvärmepump.

Om du bor i ett område där det blir kallt, även om det blir lite kyligt, och du vill hålla poolen öppen längre eller året runt, är de värda varenda krona. Det innebär helt enkelt att temperaturen kommer att bli kallare den här säsongen; det innebär inte att du måste stänga poolen för säsongen. Med rätt poolvärmepump kan du simma bekvämt och njuta av din pool oavsett vad temperaturen är ute.

Du kommer även enkelt kunna hålla rätt badtemperatur hela säsongen vilket även gör att du kan förlänga säsongen rejält. Det är ju betydligt skönare både för dig och hela din familj att bada i en varm pool.

När man väl köpt en poolvärmepump och fått betala den stora kostnaden så kommer det efter detta inte kosta speciellt mycket att driva den. En bra poolvärmepump är riktigt energisnål och vissa poolvärmepumpar som vi bland annat tagit upp på denna sida, är så effektiva att man får ut 16 gånger mer energi än vad man gör av med.

Var man ska placera en poolvärmepump

Man placerar och installerar en poolvärmepump bäst och säkrast i ett torrare utrymme, där man har tillgång till vatten och luft. Det kan vara i exempelvis en källare eller i en krypgrund. Tänk även på att inte installera den för nära ventiler och ha även med i tanken på andra apparater du har i närheten.

Väljer du däremot att installera poolvärmepumpen utomhus så är det extra viktigt att skydda enheten från regn samt att det inte är några hinder i vägen för luften.

Koppla in poolvärmepumpen

Vi tycker att man alltid bör låta en yrkesman installera poolvärmepumpen. Då vet man att allt blivit rätt och garantier kommer att gälla. Men be alltid om både referenser och fråga gärna tidigare kunder om deras kundnöjdhet.

Hur du underhåller en poolvärmepump

En poolvärmepump kommer att fungera i många år om den underhålls och får services på rätt sätt. Det finns flera saker som ni själva enkelt kan göra för att förlänga livslängden på poolvärmepumpen.

Inspektera slangar och klämmor. Kontrollera alla slangar så att det inte finns läckor eller andra läckage. Det finns risk för både läckage och värmeförlust om en slang är sliten eller trasig.

Rengör filtret noggrant. Det är viktigt att regelbundet rengöra filtret från smuts och andra saker på filtret i poolvärmepumpen. Detta då prestandan annars kommer att bli betydligt sämre.

Kontrollera ledningar. Kontrollera ledningar och andra delar så inget är löst eller riskerar att gå sönder.


Hur vi valde ut produkterna

Vi har valt en rad olika alternativ som är utformade för att värma upp både mark- och ovanjordiska pooler i olika storlekar. Vi sökte också efter de bästa modellerna för varje poolvärmepump i olika klasser. Dessutom är dessa poolvärmepumpar från välkända pooltillverkare som är erkända för sina högkvalitativa produkter.

Kvalitet

Kvalitet

Vi tittade på kvaliteten på samtliga poolvärmepumparna. Det är viktigt att en poolvärmepump både är hållbar och gör ett bra jobb

Effekt
Effekt

Effekt

Att en poolvärmepump är effektiv är riktigt viktigt. Den ska vara både effektiv och energisnål.

Pris
Pris

Pris

Vi jämförde priser och tittade på om en poolvärmepump var prisvärd eller inte. En poolvärmepump kostar i regel ganska mycket, men vi hittade även några riktigt prisvärda alternativ.

Frågor och svar

Vilken poolvärmepump ska man välja?

Du ska välja en poolvärmepump som är ordentligt utformad för att just klara av din pool allra bäst. Man ska välja en poolvärmepump som har tillräckligt med kraft och energi för att klara av att värma hela poolen. Enklaste sättet att hitta en passande poolvärmepump är att jämför olika modeller på vår sida.

Hur fungerar en poolvärmepump?

Poolvärmepumpen fungerar genom att använda den omgivande luften för att värma poolvatten. Detta utgör en mycket het gas, vilken går till kondensorn, som även kallats värmeväxlaren, därefter får den heta gasen transporteras till poolvattnet som cirkulerar genom kondensorn i värmen från den varma gasen.

Vilken poolvärmepump är bäst?

Den bästa poolvärmepumpen för en stor pool är en invertervärmepump från swim and fun som ni kan läsa mer om på vår sida.