Bästa mörkläggningsgardiner

Mörkläggningsgardiner

En mörkläggningsgardin använder man ofta då man vill få ett mörkare sovrum eller för att slippa insyn. Det kan även vara riktigt skönt på sommaren om man vill hindra att värme kommer in i exempelvis sovrummet. En mörkläggningsgardin är en gardin som har släpper igenom väldigt lite ljus. Det finns både många modeller och tillverkare att välja mellan. Så även när det gäller priset, man kan både köpa billigare mörkläggningsgardiner och de som är lite dyrare men som har en bättre kvalitet. Vi har på denna sida valt ut flera riktigt bra kvalitetsmörkläggningsgardiner som vi själva tycker är både snygga och väldigt bra. Så är ni ute efter bästa mörkläggningsgardinen till sovrummet eller vardagsrummet så tror vi att ni kommer hitta den som passar bäst för er här.

Bästa mörkläggningsgardiner

Grå mörkläggningsgardin Max

Vit mörkläggningsgardin Eclipse

Beige mörkläggningsgardin Ellos

Hasta mörkläggningsgardin Dokie XL

Grå mörkläggningsgardin Max

Grå mörkläggningsgardin Max

En mycket snygg mörkläggningsgardin i velour som både har mycket lyster och ger ett snyggt fall. Det är en mörkläggningsgardin för dig som vill kunna stänga ute ljuset och få det helt mörkt i rummet. Denna mörkläggningsgardin är 99% ljustät så det kommer i stort sett inte in något ljus. Denna modell finns i flera färger att välja mellan. Den är enkel att hänga upp då det är en multibandslängd. Man kan alltså hänga upp mörkläggningsgardinen med antigen rynkandskrokar, fingerkrokar eller hänga direkt på stången med hällor. Denna mörkläggningsgardin har fått mycket goda kundomdömen, då den passar in i många hem.

Cirka pris 500kr

Egenskaper

Ljustät 99%

Vit mörkläggningsgardin Eclipse

Vit mörkläggningsgardin Eclipse

En stilren och 99% ljustät mörkläggningsgardin från Himla. Den är tillverkad i ett tätt hellinne som är vävt med en mycket snygg struktur. Designen gör att den passar i de flera sovrum, arbetsrum eller vardagsrum. En mörkläggningsgardin som finns i olika storlekar och färger. På baksidan finns ett vattenbaserat akrylat i en vit färg som mörklägger denna gardin till 99%. Det är som sagt en mycket snygg mörkläggningsgardin med både kanal och veckband.

Cirka pris 1500kr

Egenskaper

Ljustät 99%

Beige mörkläggningsgardin Ellos

Beige mörkläggningsgardin Ellos

En snygg mörkläggningsgardin från Ellos Home. Det är en mörkläggningsgardin som är tillverkad av en mjuk sammet som avskärmar ljuset på ett mycket bra sätt. Det går att hänga mörkläggningsgardinen direkt på en gardinstång eller använda dig av nålkrokar och ringar. Oavsett hur du tänkt sätta upp denna mörkläggningsgardin så kan du med hjälp av snören i rynkbandet skapa snygga och stilren veck. Att man får till riktigt fina veck gör helheten mycket bättre. En inbjudande mörkläggningsgardin som finns i flera olika storlekar och färger.

Cirka pris 400 kr

Egenskaper

Billig mörkläggningsgardin

Hasta mörkläggningsgardin Dokie XL

Hasta mörkläggningsgardin Dokie XL

En mörkläggningsgardin som både är extra lång och extra bred. Den säljs i 270 centimeters bredd och med en höjd på 280 centimeter. Det gör denna mörkläggningsgardin så att du enkelt får till en snygg hotellkänsla i soverummet eller i vardagsrummet. Med Hastas multigardinband så finns det hela fyra olika sätt att få upp gardinen på. Du kan alltså använda dig av rynkbandskrokar, fingerkrokar eller sätta upp direkt på gardinstången. Det är en snygg mörkläggningsgardin som är tillverkad med ett yttertyg i polyester.

Cirka pris 750 kr

Egenskaper

 • Stor mörkläggningsgardin
 • 280x270cm
 • Prisvärd
 • Ljustät 95%

Ikea Mörkläggningsgardin

Ikea har mörkläggningsgardiner som är vita, grå, blå och svarta för att nämna några. Man kan ofta även köpa på metervara om man önska det. Dom har en del mörkläggningsgardiner som ser ganska bra ut. Priserna varierar, men ofta så håller de ganska låga priser.

Rusta Mörkläggningsgardin

Rusta säljer mörkläggningsgardinen Blackout. Det verkar vara en budget mörkläggningsgardin, som vi vi inte vet så mycket om. Man kan välja mellan grå, mörkgrå, vit och beige. Den är tillverkad i polyester och har kanaler för upphängning. Hur mycket ljus som den i verkligheten stänger ute kan vi inte svara på. Ljustätheten framgår dessvärre inte.

Köpguide mörkläggningsgardiner

När man ska köpa en mörkläggningsgardin så finns det vissa saker som kan vara bra att veta. Detta då det tyvärr ganska ofta blir att man köper hem fel slags gardin. Genom att ha lite mer kunskap om mörkläggningsgardiner innan man köper en så ökar även chansen att man blir riktigt nöjd. En mörkläggningsgardin ska förutom att den ska hålla ljuset borta, även se väldigt fin ut i hemmet.

Välja mörkläggningsgardin

När man ska välja en mörkläggningsgardin så är det viktigt att man verkligen vet vilken storlek man behöver. Detta kan man enkelt ta reda på genom att mäta den plats där mörkläggningsgardin ska hänga. Man behöver även veta om man ska köpa 1 eller 2 mörkläggningsgardiner. Det finns även vissa modeller som är extra breda och som kan täcka en hel vägg. Det är även bra om ni redan innan även bestämt er hur mörk gardin ska vara. Med det menar vi den ljustäthet som mörkläggningsgardin har. Det finns allt från 60% och upp till 99% ljustäthet. Ju högre procent ju mörkare kommer det att bli i sovrummet eller det rum som ni hänger upp gardin i.

Välja mörkläggningsgardiner

Tänk på detta

Färg – Välj en färg som passar in i det rum ni ska använda mörkläggningsgardin i. Det finns många snygga färger att välja mellan.

Material – Välj ett material som passar er bra, det ska vara ett material som inte släpper igenom så mycket ljus. Materialet ska även gå att rengöra på ett enkelt sätt. Det finns många olika material som en mörkläggningsgardin kan vara tillverkad av.

Mått – Måtten på mörkläggningsgardin måste stämma överens med den plats som den ska sitta på. Tänk på både bredden och höjden. En mörkläggningsgardin drar man ut så att den täcker hela fönstret, så den behöver vara tillräckligt bred. Man kan även använda sig av två mörkläggningsgardin där man har en på varje sida.

Ljustäthet – Välj en mörkläggningsgardin som har den ljustäthet som ni är ute efter. Vill ni ha en riktigt mörk så väljer ni en runt 99%.

Design – Bara för att det är en mörkläggningsgardin så ska man inte köpa en som man inte tycker passar in i hemmet. Det finns så många olika modeller att välja mellan så man ska välja en som man själv tycker är riktigt snygg.

Varför man behöver en mörkläggningsgardin

Den främsta anledningen till att man behöver en mörkläggningsgardin är att man helt enkelt vill att ett rum ska bli mörkt. Detta används ofta i ett sovrum där man kanske inte har persienner eller vill få det ännu mörkare. En mörkläggningsgardin kan även användas i ett vardagsrum när man vill se på en film eller kanske spela tv-spel. Då kan det vara fördelaktigt med att få det lite mörkare. Det finns även många människor som jobbar på oregelbundna tider som exempelvis nattjobbare och skiftarbetare. Då behöver man sova när det kanske är ljust ute. Har man inte tillräckligt mörkt i rummet så brukar det bli lite svårare att somna. Man sover helt enkelt bättre om det är mörkt.

Fördelar med en mörkläggningsgardin

 • Du kan styra ljusinsläppet enklare
 • Sover bättre när det är mörkt
 • Du behöver inga persienner

Fördelar med en mörkläggningsgardin

 • Du kan styra ljusinsläppet enklare
 • Sover bättre när det är mörkt
 • Du behöver inga persienner

Var man kan köpa mörkläggningsgardiner

Man kan köpa mörkläggningsgardiner billigt på nätet och man kan även köpa i vissa varuhus. Några varuhus som erbjuder mörkläggningsgardiner är

 • Ikea
 • Rusta
 • Jotex
 • HM
 • Bauhaus

Vi rekommenderar dessa sidor på nätet som håller låga priser och bra kvalitet på mörkläggningsgardiner.


Egenskaper mörkläggningsgardiner

Egenskaper mörkläggningsgardiner

Färg

Det finns alla möjliga färger att välja mellan. Många tror att en mörkläggningsgardin måste vara svart eller ha en mörkfärg. Men detta stämmer inte, utan det finns ljusa mörkläggningsgardin som har en baksida där ljuset inte kan tränga igenom.

Material

Det finns många olika material och tyger att välja mellan när man ska köpa en mörkläggningsgardin. Välj ett material som passar in i resten av hemmet och som ni trivs extra bra med.

Längd

Tänk på längden så att den täcker hela fönstret eller dörren. Det finns alla möjliga längder att välja mellan, så det brukar gå snabbt att hitta en med rätt längd.

Bredd

Bredden är viktig då den ska kunna dras ut och förhindra ljusinsläpp från alla fönster i rummet.

Ljustäthet

En viktig del när man letar efter en mörkläggningsgardin är just ljustätheten. Den kan variera mellan 60 till 99%. Ju högre procent desto mindre ljus släpper gardinen igenom. Så vill man ha ett riktigt mörkt rum så är det rekommenderat att välja en mörkläggningsgardin som har ett så högt värde som möjligt.

Kvalitet

Kvaliteten är viktig om man vill att den ska hålla färgen och inte blekas. Den ska även hålla sömmar och andra viktiga delar. En bra mörkläggningsgardin ska hålla i många år. Därför är det i regel bättre att köpa en dyrare modell som verkligen är av god kvalitet.

Vi har valt ut flera riktigt bra mörkläggningsgardiner genom att jämför olika faktorer

Vi har främst tittat på följande

Kvalitet

Kvalitet

Det ska vara mörkläggningsgardiner som håller en god kvalitet

Effekt
Ljustäthet

Ljustäthet

En mörkläggningsgardin behöver vara tillräckligt ljustät så den inte släpper in för mycket ljus.

Pris
Pris

Pris

Prisvärda mörkläggningsgardiner tycker vi om. De ska dock ha rätt kvalitet och ljustäthet.

Frågor och svar

Varför ska man köpa en mörkläggningsgardin?

En mörkläggningsgardin hjälper dig att få ett mörkare sovrum, eller annat rum där man vill få ner ljusinsläppet. Med en mörkläggningsgardin så kan ni få det både behagligt och mörkt på samma gång.

Vad kostar en mörkläggningsgardin?

En mörkläggningsgardin kostar mellan 300 kronor och 1000 kronor beroende på märke, storlek och material.