Laddkabel elbil

Bästa laddkabel till elbil 2023

En laddkabel är något som alla ägare av elbilar behöver. I regel får man med en laddkabel när man köper eller leasar en elbil. Men det kan även vara bra att köpa till en extra eller en som är betydligt bättre än den som följde med köpet. Vilken laddkabel som ni behöver beror helt på vilken bil modell ni har. Men de flesta som har elbil i Sverige använder sig av en TYP2 laddkabel. Bra att veta är att vissa modeller dock använder sig av en TYP1 laddkabel till sin elbil. Det finns även olik slags laddkablar till elbilar, det finns dom som man helt enkelt bara kopplar in i ett vanligt eluttag och sedan de mer effektiva som kräver en laddbox. För att göra det lite enklare för er att hitta en laddkabel till elbil så har vi skrivit en artikel om den bästa laddkabel för elbil.

Laddkabel elbil

Deltaco TYP Portabel

Juice Booster 2

Lucorparts Typ2

Mennekes TYP2 3Fas

Mennekes TYP2 1Fas

Mennekes Schuko laddkabel Typ1

Deltaco laddkabel elbil typ 2 vägguttag
Button

Laddkabel vägguttag Typ2 Deltaco Shucko elbil

Här har vi en prisvärd Typ2 laddkabel till elbilar som passar till dig som vill kunna ladda bilen från ett vanligt vägguttag. Laddströmen är reglerbar mellan 10A och 16A så den passar i stort sett överallt. Den är effektiv och kan uppnå en laddeffekt på hela 3,6KW. Själva kabeln är rejält slitstark, mycket på grund av det smuts, damm och fukt skydd som kabeln har. En annan viktigt del som denna laddkabel har är den inbyggda jordfelsbrytaren som finns i kontrollboxen. En väldigt bra laddkabel typ2 som passar perfekt när man är på resande fot där man ej har tillgång till en laddstolpe eller laddbox.

Egenskaper

 • Typ2 laddkabel elbil
 • Ip66
 • 2,15kg
 • Längd 155cm
Portabel laddbox juice booster 2

Portabel laddbox Juice booster 2 basic set

En av de bästa lösningarna istället för att endast köpa en laddkabel  till elbilen är att titta lite närmre på detta paket. Det är en portabel laddbox som du kan ladda både TYP1 elbilar och TYP2 elbilar. Juice booster 2 basic anpassar automatiskt effekten för att snabbast möjliga ladda elbilen. Det går även om man vill att väggmontera laddstationen. Detta gör ju självklart denna laddbox extremt användbar. Den fungerar även med 1Fas eller 3Fas ingående ström. Detta är det bästa alternativet för den som kan tänka sig att betala lite mer. Laddbox Juice booster 2 basic set kostar runt 10 000 kronor vilket vi tycker är väldigt prisvärt.

Laddkabel luxorparts bve typ2

Laddkabel elbil Luxorparts BEV Typ2

En mycket prisvärd effektiv laddkabel till elbilar för under 2000 kronor. Det är en laddkabel till elbil med 3 Fas som har en rejäl maxeffekt på upp till 22KW. Det är en av de billigaste laddkablarna till elbilar som vi har hittat. Att den är billig märks inte på kabeln. Det går att välja mellan 5 meter eller en 8 meterskabel till den som har lite längre från laddstationen. Oavsett vilken längd man väljer så får man en billig laddkabel till elbilen. Det är en stor fördel av att kunna ladda sin elbil hemma, exempelvis under natten. Som alla vet så är i regel även elpriserna betydligt lägre just under natten. Kabeln är även inte speciellt tung, vilket gör det enkelt att även ta med den på resan.

Egenskaper

 • Typ2 laddkabel elbil
 • Ip55
 • Längd 5m
 • Längd 8m
Mennekes laddkabel typ2 fas3

Laddkabel elbil Mennekes TYP2 3Fas

Mennekes Typ2 3fas laddkabel till elbilar är en mycket populär laddkabel. Det är inte så konstigt då både kvaliteten och priset är mycket tilltalande. Runt 2800 kronor kostar en laddkabel Mennekes. Kabeln är 7,5 meter lång så att den passar i stort sett för alla.  Självklart är det en vädertålig med IP44 klass laddkabel. Det betyder är att den är klassad för just utomhusbruk. Det är även en kraftfull laddkabel som klarar av en maxeffekt på hela 22KW. Så det finns en del fördelar med just denna laddkabel till elbilar.

Egenskaper

 • 3Fas
 • Typ2 laddkabel elbil
 • Ip44
 • Längd 7,5m
Mennekes laddkabel typ2 fas1

Laddkabel elbil Mennekes TYP2 1Fas

För dig som letar efter en prisvärd 1Fas laddkabel till elbilar som är av Typ2 så kan detta vara ett mycket bra alternativ. Det är i grund och botten en laddkabel tillverkad i Tyskland av hög kvalitet. Den finns i två olika längde som är antingen 4 meter eller den längre som är på 7,5 meter. Oavsett vilken längd man väljer att köpa så är det en laddkabel 1Fas som passar TYP2.

Egenskaper

 • 1Fas
 • Typ2 laddkabel elbil
 • Ip44
 • Längd 4m
 • Längd 7,5m
Mennekes laddkabel typ1

Mennekes Schuko laddkabel Typ1

En avancerad och riktigt bra laddkabel för elbilar Typ1. Denna laddare har flera riktigt bra kvaliteter. En av de bättre egenskaperna just denna laddkabel har är de värmesensorer som kommer att automatiskt dra ner själva strömstyrkan om det blir för varmt. Den är självklart även vädertålig samt har en jordfelsbrytare. Ip65 klassad för utomhusbruk. En riktigt lång laddkabel på hela 8 meter, vilket gör att den kommer passa på de allra flesta ställen man kan tänkas behöva ladda sin elbil. Många gånger så har elbilsägare en alldeles för kort laddkabel, det behöver man inte oroa sig för med denna.

Egenskaper

 • Typ1 laddkabel elbil
 • Ip65
 • Längd 8m
 • Värmesensorer
 • Jordfelsbrytare

Laddkabel elbil köpguide

Innan ni köper en laddkabel till en elbil så rekommenderar vi alla att läsa på ordentligt innan, då det kan vara en hel del saker som är bra att veta.

Så väljer du rätt laddkabel

Välja laddkabel elbil

För att kunna göra det bästa köpet av en laddkabel till elbilen, så finns det en hel del bra och nyttiga saker som man bör veta. Att endast köpa första bästa laddkabel utan att läsa på innan är sällan en bra ide. Vi rekommenderar därför alla som ska köpa en laddkabel till en elbil att först och främst lära sig så mycket man kan om ämnet innan. Detta för att minska risken för att köpa fel saker eller riskera att något går sönder i onödan. Man vill inte heller få kortslutning eller att det börjar brinna. Du bör med andra ord först och främst titta på va just din bil har för TYP uttag. Det är antingen TYP1 eller TYP2. Därefter bör ni hitta en kabel med rätt längd för just dina behov. Längden på en laddkabel ska vara tillräcklig att den kan ligga ner slak på backen. Tänk då även på att ni inte alltid laddar bilen hemma.

Bra att veta om laddkabel till elbilar

Man bör veta innan man köper en laddkabel till elbil veta vilken typ av kabel det är man ska köpa. En laddkabel till elbil är antingen av TYP1 eller av TYP2. I Sverige så är det TYP2 som är allra vanligast även om TYP1 även förekommer mycket. Detta då de allra flesta elbilarna tillverkade för Europa har just TYP2. TYP är betydligt mer förekommande i exempelvis USA och Asien. Så innan du köper första bästa laddkabel, ta reda på vilken TYP din bil använder sig av.

Fler bra saker att veta om laddkablar till elbilar

En laddkabel behöver vara tillräckligt lång för att nå från laddboxen fram tills bilens laddstation. Tänk på att ni kanske inte alltid laddar hemma, så det är i regel bättre att ha en längre laddkabel. Det finns många olika längder på en laddkabel till elbil. De flesta laddkablarna är mellan 3 och 7 meter. Det finns givetvist både längre och kortare laddkablar.

Vädertålig

Det är viktigt att man köper en kvalitetsladdkabel som är vädertålig samt tål en hel del slitage. Detta då man ofta kopplar i och ur en laddkabel, samtidigt som vädret mycket väl kan vara dåligt. Man ska alltid se till att hålla kabeln ren och torr, det gör man enklast genom att torka av den mellan laddningarna.

Laddbox

En annan viktigt punkt att ha koll på är den laddbox som ni har hemma. Kabeln måste ju självklart passa den laddbox som ni tänkt ladda bilen ifrån. Genom att använda en laddbox så laddar man även bilen mycket mer effektivt mot om ni laddar från ett vanligt eluttag. Ni kan läsa om bästa laddboxen här


Välja rätt TYP av laddkabel

En elbil och även laddhybrider har antingen en TYP 1 eller en TYP2 ladduttag. Vilken man väljer beror helt på vilken modell som din bil använder sig av.

TYP1

En laddkabel med TYP 1 kontakt har en maxeffekt som du kan få ut på 7,4KW. Den laddar bilen med 1-fas växelström. Det finns en detalj som just TYP1 laddkablarna har, det är att de har en mindre låsmekanism. Den säkerställer att den slutar ladda bilen innan ni drar ut kabeln.

TYP2

En laddkabel med TYP2 använder sig i regel av Fas3 och klarar av att ge ut en maxeffekt på 22KW. Så det går fortare att ladda en elbil som har TYP2 kontakter. En TYP2 laddkabel stödjer faktiskt både 1-fas och 3-fas. De allra flesta bilarna som produceras för Europa använder sig av TYP2 uttag. En elbil med TYP2 går i regel att snabbladda.

Egenskaper laddkabel elbil

Ampere

Amperetalet på en laddkabel till exempelvis en elbil styrs av laddboxens laddstyrka. Har man en laddstolpe eller en laddbox som klarar av 16A så innebär detta att din laddkabel inte behöver klara av mer än 16 ampere.

Jordfelsbrytare

Många laddkablar och då speciellt de bättre märkena har en inbyggd jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren uppgift är att se till att strömmen inte åker ut på fel ställe. Det innebär att den skyddar dig mot stötar om det är något som går fel.

Ce- märkning

En CE-märkning är att en produkt i detta fallet en laddkabel till elbil är säker samt att den även klarar av både miljökrav och hälsokrav. Man ska alltid köpa produkter som går på el som är CE-märkta. Då slipper man oroa sig för att produkterna inte är säkra. En CE-märkning är lite av en kvalitetsstämpel.

Längd

Välj en laddkabel som har rätt längd. Med det tänker vi främst på att många som köper en laddkabel endast tänker på hur det ser ut hemma. Hemma kanske det inte är mer än 2 meter från laddboxen till bilen, men det är inte alltid som man laddar hemma. Då kan det vara bra med en längre kabel.

Hur vi valde ut de bästa laddkablarna

När vi valde ut bland alla laddkablar för elbilar så tittade vi på massor av olika punkter. Några av dessa punkter är dock lite viktigare än andra. Så det vi la mest energi på var att titta på hur en laddkabel klarar av dessa punkter.

Kvalitet

Kvalitet & Säkerhet

Både kvaliteten och säkerheten är viktigt när det gäller laddkablar till elbilar. Detta då man absolut inte vill att det ska bli kortslutning eller kunna börja brinna.

Effekt
Effektivitet

Effektivitet

Det ska gärna gå snabbt och effektivt att ladda elbilen. Detta beror ju på många faktorer och inte bara just kabeln. Men kabeln får gärna ha möjlighet till att snabbladda.

Pris
Pris

Pris

Vi letar alltid efter prisvärda produkter så även inom laddkablar till elbilar. Det finns både dyra och billiga kablar. Vi valde ut såna produkter som vi ansåg stod sig bra i pris.

Frågor och svar