Laddbox Bäst i test

Bästa laddboxen 2023

En laddbox är en laddstation till din elbil som du kan ha hemma. Med en laddbox så kommer ni att ladda bilen både säkrare och betydligt snabbare. En laddbox kan ha massor av bra funktioner så som att den bland annat optimerar laddningen, använder en timer eller helt enkelt kunna läsa av statusen på ett enkelt sätt. Tänk även på att du faktiskt kan få bidrag för att installera en laddbox hemma. Vi har tittat på flera laddboxar och jämfört dessa på massor av olika punkter. Dels så har vi tittat på prestanda, kvalitet och priset. En laddbox är dock en ganska så kostsam investering, men det är viktigt att ha en bra laddbox till elbilen. På denna sida kan ni läsa mer om de bästa laddboxarna för elbilar om ni frågar oss.

Tänk på att ni kan få 50% avdrag på installation och köp av en laddbox.

Laddbox

Charge amps Halo wallbox 11kw TYP2

Charge amps Aura wallbox 2x22kw typ2

Easee laddbox Typ2

Garo laddbox GLB 22kW Typ2

Garo GLB 3,7kW TYP1

Halo wallbox 7.4kW TYP1

Charge amps Halo wallbox 11kw typ2

Charge amps Halo wallbox 11kw TYP2

Charge amps Halo wallbox är en laddbox som finns i flera olika effekter att välja mellan.

En av de bästa laddboxarna till elbilar är Halo wallbox 11kw. Modellen finns även i 3,7kw och 7,4kw samt för både TYP1 och TYP2 elbilar. Oavsett vilken modell ni väljer så får ni en riktigt prisvärd och effektiv laddbox. Det är en så kallad smart laddbox som även kommer med en användbar molntjänst. Molntjänsten erbjuder flera bra funktioner så som exempelvis timer och schemaläggning. Laddboxen är framtagen för vårt nordiska klimat och passar därför perfekt för oss i Sverige.

Den medföljande kabeln är 7,5 meter lång, vilket räcker gott och väl till. Laddboxen är utrustad på undersidan av ett schuko uttag som gör att man även kan ladda alla andra elprodukter som man kan ha.

Specifikationer

 • Skyddstyp IP66
 • Vikt 4kg
 • Strömstyrka 16A
 • Volt 400
 • Fas 3
Charge amps Aura wallbox 2x22kw typ2

Charge amps Aura wallbox 2x22kw typ2

En fantastisk laddbox som har två uttag, vilket passar perfekt för familjen som har två elbilar. Det går även att ställa in en valfri laddström om man inte klarar av den maximala strömstyrkan som denna effektiva laddbox har. Priset på denna är relativt högt, men är man ute efter den bästa laddboxen och inte bryr sig så mycket om priset så är detta en laddbox ni bör titta närmre på. Med en uppkopplad montjänst så finns det gott om extra funktioner man har stor nytta av. Några av de funktioner som finns är timer, schemaläggning och automatiska rapporter.

En laddbox för dig som vill ha det senaste inom laddboxar och samtidigt kunna ladda två elbilar samtidigt.

Specifikationer

 • Skyddstyp IP55
 • Vikt 10kg
 • Strömstyrka 6-32A
 • Volt 230/400
 • Fas 3
 • 367x159x405mm
Easee laddbox typ2

Easee laddbox Typ2

Easee laddbox är en laddbox som även den är anpassad för vårt nordiska klimat. Easee är både utvecklad och producerad i vårt grann land Norge. Det är en smart laddbox som helt själv anpassar efter dina önskemål. Du kan ladda på både fas1 eller fas2, likaså kan du ladda från 1,4kw upp till 22kw. Själva laddboxen är ganska liten och smidig, men har trots detta gott om funktioner. Det finns bland annat RFID tagg och en smart stopp och start funktion.

Specifikationer

 • Skyddstyp IP54
 • Vikt 1,5kg
 • Strömstyrka
 • Volt 230/400
 • Fas 1 fas 3 fas
 • 256x192x105mm
Garo laddbox GLB 22kw typ2

Garo laddbox GLB 22kW Typ2

Garo laddbox är en populär laddbox som många kunder är riktigt nöjda med. Det är en mycket effektiv laddbox med en effekt på upp till 22kW. Den är skyddad mot DC felströmmar samt har flera säkerhetsfunktioner. Den är även utrustad med lastbalansering som automatisk minskar risken för att huvudsäkringen ska gå. Det går även att få till RFID läsar samt andra användbara funktioner genom molntjänsten. Med denna laddbox kan ni ladda en elbil upp till 11 mil per timme. Laddboxen i sig är väldigt snygg och smälter in i de allra flesta miljöerna.

Specifikationer

 • Skyddstyp IP44
 • Ställbar effekt 4,1-22kW
 • Max laddström 3 fas 32A
 • Molntjänst
Garo GLB 3,7kw typ1

Garo GLB 3,7kW TYP1

En laddbox för TYP 1 elbilar från Garo. Det är en smart laddbox som gör det enkelt att ladda bilen hemma. Den är förberedd för den dynamiska lastbalanseringen, vilket är ett plus. Du kan ställa in mängder med funktioner från din mobil och allt styrs både smart och snabbt genom WiFi. En laddbox är något som alla elbils ägare faktiskt borde köpa. Detta då man dels kan ladda elbilen effektivare och snabbare. Men framför allt så är det mycket säkrare, då ett vanligt eluttag annars kan bli överhettat. Med en laddbox kan man sluta oroa sig för dessa problem.

Halo wallbox 7,4kw typ1

Halo wallbox 7.4kW TYP1

Även charge amps erbjuder en laddbox för TYP 1 elbilar. Denna modell är mycket prisvärd då den har många funktioner. Du får med en mycket flexibel och lätthanterlig laddkabel på 7,5 meter. Längden gör att man enkelt kan ladda elbilen hemma. Den blir inte heller stel under kallare dagar utan ska hålla sig mjuk och smidig även då. Själva laddboxen erbjuder flera egenskaper med molntjänsten så som historik, timer och schemaläggning för att nämna några.

Specifikationer

 • Skyddstyp IP66
 • Vikt 4kg
 • Strömstyrka  32A
 • Volt 230

Köp laddbox –  ladda elbilen hemma

När du ska köpa en laddbox så är det viktigt att först läsa på så mycket man kan om ämnet. Detta för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av just din laddbox till elbilen. Genom att välja den bästa laddboxen för just din elbil så kommer ni garanterat få en snabb och säker laddning. Men för att köpa en laddbox så behöver ni veta en del innan ni helt enkelt köper första bästa laddbox.

Det är enkelt att ladda elbilen hemma med en laddbox

Välja laddbox

Ja det är väldigt enkelt och smidigt att ladda elbilen hemma. Det finns även flera sätt att göra detta. Antingen så laddar man via ett vanligt eluttag eller så köper man en laddbox eller laddstolpe. Laddar man genom ett vanligt eluttag så tar laddningen av elbilen längre tid, då det inte går att få ut så hög effekt i laddningen. Använder man däremot en laddbox så kan man optimera laddningen med effektivt.

Ladda elbil eluttag

Väljer du att köpa en vanlig laddkabel till elbil som du kan ladda från ett vanligt eluttag så ska du vara medveten om att det i regel tar betydligt längre stund att ladda en elbil. I vissa länder är det även förbjudet att ladda en elbil genom ett vanligt eluttag. Detta då det faktiskt har blivit en hel del bränder på grund av detta utomlands. Fördelen med ett ladda en elbil genom ett vanligt eluttag är att alla har ett sådant uttag. Är ni på resa och ska hälsa på ett par vänner så har de garanterat ett eluttag där ni kan ladda elbilen. Ett vanligt eluttag på 230 volt kallas även Fas1.

Ladda elbil laddbox

Ladda genom en Fas3 med en laddbox. En laddbox använder sig av ett fas3 uttag. En trefas har högre volt än vad en fas1 har. Fas 3 har 400 volt, vilket möjliggör betydligt mer kraft vilket egentligen behövs när du ska ladda en elbil på ett effektivt sätt. Effekten på en laddbox varierar dock beroende på modell och fabrikat.

 • 3,7kw laddbox laddar 2mil per timme
 • 11 kw laddbox laddar 6 mil per timme

Laddbox laddningstid

 • 1-fas 16A 2mil per timme
 • 1-fas 32A 4 mil per timme
 • 3-fas 16A 5 mil per timme
 • 3-fas 21A 10mil per timme

4 fördelar med en laddbox hemma

1.Säkerheten

Att ladda en elbil genom en laddbox är mycket säkrare sätt att ladda en elbil. Dels så är en laddbox tillverkad för att klara av mer effekt. Den har även fler säkerhetsfunktioner som exempelvis att den kan avbryta laddningen om något fel uppstår.

2.Ladda effektivare

Du kan ladda både snabbare och effektivare med en laddbox. Iställer för att använda sig av ett eluttag som har 230 volt så använder sig en laddbox av 400 volt. Det gör att du kan ladda med en högre effekt och du kan således använda hela din elbils fulla kapacitet.

3.Dynamisk laddning

Du kan använda dig av en dynamisk laddning som gör att laddboxen anpassar laddningen efter ditt boendes elanvändning.

4.Framtiden

Elbilar är framtiden och redan 2050 ska alla elbilar på svenska vägar vara elbilar. Så framtiden ser ljus ut för alla som redan nu investerar i en laddbox. För tillfället får man även bidrag som man absolut ska utnyttja vid köpet och installationen.


En stor fördel att köpa en laddbox redan idag är bidragen

Dessa regler kan ändras, men för tillfället så erbjuds du som köpare upp till 50% skattereduktion för installation och köp av en laddbox. Det är bara att se till så att du uppfyller de krav som skatteverket har. Sedan sköts det smidigt genom den återförsäljare som ni köper produkten av.

Välja rätt TYP av laddkabel

En elbil och även laddhybrider har antingen en TYP 1 eller en TYP2 ladduttag. Vilken man väljer beror helt på vilken modell som din bil använder sig av.

TYP1

En laddkabel med TYP 1 kontakt har en maxeffekt som du kan få ut på 7,4KW. Den laddar bilen med 1-fas växelström. Det finns en detalj som just TYP1 laddkablarna har, det är att de har en mindre låsmekanism. Den säkerställer att den slutar ladda bilen innan ni drar ut kabeln.

TYP2

En laddkabel med TYP2 använder sig i regel av Fas3 och klarar av att ge ut en maxeffekt på 22KW. Så det går fortare att ladda en elbil som har TYP2 kontakter. En TYP2 laddkabel stödjer faktiskt både 1-fas och 3-fas. De allra flesta bilarna som produceras för Europa använder sig av TYP2 uttag. En elbil med TYP2 går i regel att snabbladda.

Hur man installerar en laddbox

Laddboxen ska installeras av en behörig installatör.

 • När laddboxen installeras så börjar installatören med att se över området där laddboxen ska monteras.
 • Installatören kontrollerar din elcentral och åtgärdar det som behövs
 • Installationen börjar med hål borras så att elkablar kan dras mellan elcentral och laddboxen. Därefter dras kablar mellan laddbox och elcentral.
 • Laddboxen ska nu installeras på väggen. Det görs i regel med ett par skruvar och kopplas ihop med kablarna.
 • En kontroll görs av laddboxen.
 • Nu är det bara att börja ladda elbilen
 • Bra att veta är att installationen av en laddbox i regel inte tar mer än någon timme. Detta beror ju självklart på hur långt avstånd det är mellan laddboxen och elcentralen.

Egenskaper laddbox

Effekt

Alla laddboxar har olika effekter som mäts i KW(kilowatt). Vilken laddbox ni ska välja beror först och främst på vilken elbil och vilken laddkoppling som din elbil har. Det finns två modeller av laddningar beroende på vilken bilmodell ni har. Typ1 som är den vanligaste i Asien och Usa, samt Typ2 som är för den Europeiska marknaden. Den är den som är vanligast här i Sverige.

Uttag laddbox

Det finns modeller av laddboxar som har ett uttag, vilket gör att man endast kan ladda en elbil i taget. Det finns även de modellerna med två uttag som gör att man kan ladda två elbilar samtidigt. Vilken man ska välja beror ju då till stor del om ni har två elbilar eller om ni verkligen måste ladda dessa samtidigt.

Design

Designen på en laddbox är för vissa ganska viktig. Detta då en lite äldre modell i regel inte är så snygg, men de nyare modellerna är riktigt snygga och passar oftast in på de flesta husen. Designen kan även göra att vissa delar med laddboxen blir smidigare att använda osv. Då laddboxen oftast även sitter vid garaget som även kan vara synligt utifrån så är det många som verkligen vill ha en snygg design. Som tur är så finns det flera riktigt snygga laddboxar att välja mellan.

Funktioner

Det finns massor av smarta funktioner på en del modeller av laddboxar. Det kan vara att den underlättar laddningen av elbilen, eller laddar elbilen när elpriset är som billigast. Den kan även vara utrustad med WiFi och andra smidiga funktioner.

Dynamisk laddning

Laddboxens dynamiska laddning betyder att den anpassar själva laddstyrkan helt efter ditt boendes övriga elförbrukning. Genom laddboxens dynamiska laddning så behöver ni med andra ord INTE oroa er för att någon säkring ska gå bara för att ni laddar elbilen. Den dynamiska lastbalanseringen utnyttjar effektivt den tillgängliga strömmen. På så sätt kan ni säkerligen spara in tusenlappar per år i el avgifter.

Molntjänst

Smart molntjänst i en laddbox har flera fördelar. Om din laddbox har detta beror mycket på vilken modell ni köpt samt vilken tillverkare det är. Vissa tillverkare erbjuder en smart molntjänst. Den smarta molntjänsten gör att ni enkelt och smidigt kan se och ladda ner statistik på laddningen. Den kan även erbjuda olika distansstyrningar.

Antal uttag

Det finns laddboxar med ett uttag och det finns även de med två uttag. En laddbox med två uttag är ju att föredra om man har flera elbilar som behöver laddas. Men bara för att man har två elbilar så behöver man kanske inte alltid ladda dessa samtidigt. Så en del väljer en laddbox med ett uttag ändå. Man väljer helt enkelt en laddbox som passar sina egna behov allra bäst. Du behöver alltså inte köpa två laddboxar bara för att du har två elbilar.

Pris

En laddbox kostar allt från 7000 kronor och uppåt 20-30 000 kronor. Här är det lite som med allt annat, man betalar lite för det man får. Men visst finns det några billigate laddboxar som faktiskt är riktigt bra och prisvärda.

Laddningseffekt

En ställbar laddningseffekt gör att man kan ändra effekten upp och ner beroende på kapaciteten som laddboxen har.

Användarvänlig

En laddbox måste vara enkel och smidig att både att använda samt att hålla ordning. Det ska gå snabbt och enkelt att koppla in bilen för laddning hemma. Visst är det bra med extra funktioner så länge som det inte blir för avancerat för en vanlig person.

RFID-läsare

Med en RFID läsare i laddboxen så blir det lite som en nyckel för att kunna ladda bilen. Man använder en tagg eller en ID bricka för att identifiera sig. Det kan vara väldigt bra att ha om man oroar sig för objudna gäster.

Laddkabel

En laddkabel till elbilen måste man ju självklart ha. Ni kan läsa mer om laddkabel elbil här. Här gäller det att titta på både maxeffekt, uttag och längd fram för allt. Maxeffekten på laddkabeln kan annars bli en flaskhals.

Kvalitet

Det är viktigt att man köper en laddbox av god kvalitet som både är säker och trygg. Allt som har med el att göra bör alltid ha god säkerhet. En laddbox måste vara säker och ha de säkerhetsföreskrifter som krävs.

Temperatur

I Sverige så är det ofta väldigt kallt, så det är viktigt att laddboxen är tillverkat för just vårt Nordiska klimat. Laddboxen måste klara av att även under låga temperaturer klara av att effektivt ladda elbilen vid behov. Då många köper in billiga produkter från kina så vill vi höja ett varningsfinger för detta. Man ska aldrig installera något som inte är CE godkänt. Köp en laddbox från ett välkänt kvalitetsmärke.

Jordfelsbrytare

Jordfelsbrytare ska givetvist finnas i antingen laddboxen eller i elinstallationen. En jordfelsbrytare förhindrar strömmen at gå fel väg, vilket är extremt viktigt. Ofta finns det även en jordfelsbrytare i själva laddkabeln. Men att ni har en jordfelsbrytare är något som ni alltid ska kolla upp.

Garanti

Det ska alltid finnas någon garanti när man köper en laddbox. Kolla upp detta ordentligt med den återförsäljare som ni väljer att köpa laddboxen av. Det kan skilja en del på vad som ingår i garantin och hur länge garantin gäller. Så det är alltid bra att vara säker på detta ifall något oväntat händer.

Laddbox App

Det finns flera modeller som har en app som är kompatibel med den laddbox ni köper. Med en app så kan man styra sin laddbox på distans. Du kan alltså starta och stänga av laddningen även om ni inte är hemma. Detta är en väldigt bra egenskap som passar perfekt i de dyra elpriserna som ni varit under vintern. Genom att ladda elbilen under de billigare timmarna kan man spara väldigt mycket pengar på ett år.

Hur vi valde ut laddboxarna

Vi valde ut flera kända märken av laddboxar som vi tror extra mycket på. Vi tittade sedan på flera olika punkter för att sedan välja ut de som vi tycker är de bästa laddboxarna.

Kvalitet

Kvalitet & Säkerhet

För en laddbox så är det både viktigt att den är säker, den måste ha de skydd och säkerhetsanordningar som behövs. Kvaliteten måste även vara mycket god, då det är en större investering att köpa en laddbox.

Effekt
Effektivitet

Effektivitet

Det ska gå både snabbt och effektivt att ladda en elbil med laddboxen. Den ska gärna även ha fler egenskaper så som fjärrstyrning så att man själv kan välja när på dygnet bilen ska laddas i laddboxen-

Pris
Pris

Pris

Priset ska vara bra, med det menar vi inte att en billig laddbox kommer med. Utan det ska vara prisvärda laddboxar som uppfyller de egenskaper som vi letar efter i en laddbox.

Frågor och svar

Vad kostar en installation av en laddbox?

Själva installationen av en laddbox brukar kosta runt 6000 – 10 000 kronor. Vad det verkliga priser beror på hur alla förutsättningar är på plats. Ju längre ifrån elcentralen och ju mer extra arbete som behövs ju dyrare blir installationen.

Kan jag installera en laddbox själv?

Nej det är förbjudet att själv installera en laddbox. Arbetet måste göras av en certifierad elektriker.