Kodlås ytterdörr 2023 – bäst i test

Bästa kodlås till ytterdörr

Ett kodlås till en ytterdörr är något som alla borde köpa. Det är både säkert och underlättar vardagen för hela familjen. Detta då man slipper tänka på nycklarna, vilket speciellt kan vara fördelaktigt om man har barn. Det är väldigt vanligt att barn och ungdomar glömmer eller slarvarar bort sina nycklar. Med ett kodlås slipper man dessa problem. Ett elektronsikt kodlås öppnar man med en sifferkod, nyckelbricka eller en mobiltelefon. Så man inser ganska snabbt att det är väldigt smidigt att använda sig av ett kodlås till ytterdörren. Det går givetvist även att installera ett kodlås till altandörren eller till garaget. Vi har valt ut flera olika modeller av kodlås till ytterdörrar på denna sida, detta så att det ska bli lättar för er att hitta det bästa kodlåset till ytterdörren.

Bästa kodlås ytterdörr

Yale doorman L3 family

Id lock 150 kodlås


Yale doorman classic

Kodlås för lägenhet

Yale Doorman L3 Family

Yale doorman L3 family

Yale doorman L3 family är det kodlåset som vi tycker är marknadens bästa i år. Det har de egenskaper som åtminstone vi är ute efter i ett kodlås till en ytterdörr. Kodlåset är enkelt att installera och ännu enklare att använda. Man låser upp kodlåset Yale doorman L3 family med antingen en kod, mobiltelefonen eller med en nyckelbricka. Fördelen med att kunna använda sig av exempelvis en mobiltelefon är du då på distans även kan styra kodlåset. Detta är speciellt bra om man väntar besök eller att en hantverkare behöver komma in. Man kan även ställa in tillfälliga koder, som endast fungerar en speciell dag och mellan vissa timmar. Det finns extra tillbehör om man vill ha exempelvis en inbyggd dörrklocka. Själva kodlåset kommunicerar med en WiFi hubb som följer med köpet. Självklart är detta fantastiska kodlås GODKÄNT av försäkringsbolag låsklass 3.

Cirka pris 5800kr

Egenskaper

 • Godkänt låsklass 3
 • Bästa kodlåset ytterdörr
 • Distansstyrning
 • Enkel installation
ID Lock 150 kodlås

Id lock 150 kodlås

Kodlåset ID lock 150 är ett riktigt bra elektroniskt kodlås för ytterdörrar. Även detta kodlås är godkänt klass 3. Köper du till Z-wavemodulen så kan ni även styra kodlåset var ni än befinner i er huset. Väldigt smidigt om man är osäker på om man har låst dörren eller inte. Displayen är en touchdisplay som gör det enkelt att trycka på knapparna och styra kodlåset som man vill. Det är ju viktigt att kodlåstet är enkelt att använda även för barnen i familjen. Bra att veta är att ett kodlås med touchdisplay är lättare att rengöra, vilket även då gör det betydligt mer hygieniskt. Displayen är även belyst, så att det även lätt ska gå att se displayen när det är mörkt ute. Genom att byta ut det gamla hederliga låset till ett kodlås istället till ytterdörren har ju en hel del fördelar. Det är både säkert och ni slipper framförallt oroa er för borttappade nycklar.

Cirka pris 4200 kr

Egenskaper

 • Godkänt låsklass 3
 • Belyst touchdisplay
 • Enkel användning
Yale Doorman Classic

Yale doorman classic

För dig som vill ha ett litet billigare men ändå bra kodlås så kan denna modell vara ett bra val. Det är ett prisvärt kodlås som kan styras direkt från appen i mobiltelefonen.  Det finns flera användbara funktioner så som att man kan låsa och låsa upp kodlåset samt att du även kan se om någon öppnar låset. Självklart går det även att öppna kodlåset med en kod eller med en nyckelbricka även kallad tagg. Behöver du schemalägga kodlåset så går även det väldigt smidigt och enkelt att göra. Ett kodlås och framförallt ett kodlås till en ytterdörr eller en altandörr är en väldigt bra investering. Har man väl använt sig av ett kodlås så blir man snabbt bortskämd och får svårt att klara sig utan ett. Detta då det finns så mycket mer fördelar mot att använda sig av en nyckel.  Detta kodlås har låsklass 2.

Cirka pris 3700 kr

Egenskaper

 • Godkänt låsklass 2
 • Yale Doorman Classic
 • Billigt kodlås
Yale Linus Family

Kodlås för lägenhet

Yale linus family är ett kodlås för lägenheter. Ja det finns faktiskt även kodlås till alla som bor i en lägenhet. Kodlåset är framtaget för speciellt lägenheter och installationen går både snabbt och extremt smidigt. Du behöver inte göra några ingrepp i själva ytterdörren vilket är ett stort plus. När kodlåset för lägenheten är installerad så är det väldigt enkelt att använda det. Du kan styra låset genom en vanlig smartphone. Det följer med en WiFi hubb samt en trådlös knappsats. En fördel som Yale Linus Family har är att det även är kompatibel med bland annat IFTTT Google Assist och Alexa för att nämna några. Har du många vänner så är det inte heller några problem då det finns plats för hela 222 koder i systemet. Kodlåste är godkänt i låsklass 2A

Egenskaper

 • Godkänt låsklass 2A
 • Kodlås för lägenhet
 • Upp till 222 koder
 • Öppna med mobiltelefon

Köpa kodlås till ytterdörr

Vad roligt att du är intresserad i att köpa ett kodlås till ytterdörren eller kanske till och med till altandörren. Ja det går även att installera ett kodlås till både en lägenhet eller ett garage. Många har även installerat ett kodlås till sommarstugan. Ja oavsett vad ni har tänkt att köpa ett kodlås till så finns det en del saker som man först och främst ska ta reda på. Detta är så att ni minimerar risken att köpa fel kodlås.

Det ska vara enkelt att använd ett kodlås

Enkelt att använda kodlås

Främsta anledningen till att folk köper ett kodlås till ytterdörren är att det är enkelt att använda sig av ett kodlås. Du slipper tänka på nycklar, vilket är väldigt fördelaktigt om man har barn eller ungdomar fortfarande boende hemma. Det är enkelt att använda sig av ett kodlås då du i regel kan öppna dörren med din mobiltelefon. Man kan även öppna kodlåset med en kod eller med en tagg en så kallad nyckelring. Ett smartlås är ett väldigt bra köp och något som de allra flesta är riktigt nöjda med då det är så enkelt att använda sig av.

4 fördelar med ett kodlås

 • Du riskerar inte att tappa bort nycklarna
 • Barnen och ungdomarna glömmer inga nycklar
 • Du kan fjärrstyra och schemalägga
 • Du kan släppa in gäster även om du inte är hemma

Välja kodlås till ytterdörr

När du ska välja ett kodlås till ytterdörren så är det första du ska titta på är att kodlåset gäller för din hemförsäkring. Detta kan du enkelt se i de villkor som din försäkring har. Vanligast är att det krävs ett kodlås med ett godkänt låsklass 3. Men för att vara riktigt säker så ska man alltid kontakta försäkringsbolaget och ta reda på vad just de har för krav på låset. Annars kan man stå där utan ersättning om något oväntat händer.

Själva kodlåsen till ytterdörrar är väldigt säkra, och det är sällan där någon försöker ta sig in i huset om det skulle vara ett inbrottsförsök. Så det de flesta skriver om är att ett kodlås är ofta lika säkert som ett vanligt lås. Detta varierar ju självklart mellan alla de olika låsen och kodlåsen som finns på marknaden.

Installera ett kodlås till ytterdörr

Det är i regel väldigt enkelt att installera ett kodlås på exempelvis en ytterdörr. I regel så behöver man inga speciella verktyg än de man har hemma. Men för att vara säker så kan det alltid vara bra att kontakta en låssmed så man vet om man får och kan installera just det låset ni har köpt själva.

Hur kan man låsa upp ett kodlås till en ytterdörr

Det allra vanligaste sättet att låsa upp ett kodlås är att man använder sig av en kod. Den koden är i vanliga fall en sifferkod. Man kan ofta har massor av olika koder så att man inte behöver ge ut sin egna kod. Det finns både numeriska kodlås och de som har bokstäver. Men vanligast är ett kodlås med siffror.

Öppna kodlåset med en mobiltelefon är väldigt enkelt. Du kan med de allra flesta kodlås till ytterdörrar även öppna upp låset med hjälp av en app i din smartphone. Man har då installerat en speciell app i telefonen som är kopplad till just ditt kodlås. I appen kan man ofta även använda sig av en hel del saker. Där kan du ofta lägga till nya koder, ställa in schemaläggningar och mycket mer.

Inte likavanligt är dock de kodlåsen till ytterdörrar som använder sig av en fingeravtrycksläsare. Men dessa finns och fungerar även de väldigt bra. Du har då lagt in så att kodlåset känner av om det är ditt finger, precis som du kan göra på en mobiltelefon.

Även en nyckelring eller en så kallad tagg är ett mycket vanligt sätt att öppna ett kodlås. Det är helt enkelt en liten plastbit med ett chip som är kopplat till kodlåset. Fördelen med en tagg mot en nyckel är att det är mycket billigare att köpa nya taggar än vad det kostar att gjuta en nyckel. Tappar du en tagg så tar du enkelt bort den i systemet. Det går ju inte att göra med en borttappad nyckel.

Det finns även kodlås med röstigenkänning som gör att du kan öppna dörren med. Koppla in ditt kodlås med google home så kan du säga åt google att öppna dörren.  Det kan ju vara bra om du står och lagar mat och det ringer på dörren.


Egenskaper kodlås ytterdörr

Kodlås egenskaper

Design

Det är viktigt att det är ett stilrent kodlås som passar in på just din dörr. Det är ju inte så roligt att ha en fin ytterdörr med ett stort och fult lås på. Så titta efter ett kodlås som har en snygg design som ni själva gillar. Det finns gott om olika kodlås och designer så ni borde kunna hitta ett passande.

Storlek

Storleken på kodlåset ska vara så det passar alla i familjen. Då tänker vi främst på om det är knappar eller en touchdisplay att trycka på. Det ska sitta så att även de mindre kan nå upp och öppna kodlåset

WiFi

De flesta kodlås är utrustade med WiFi som gör att du kan koppla in en mobiltelefon till kodlåset. Då får man antingen med en medföljande router eller så får man köpa till en sådan som ska kopplas ihop med kodlåset.

App

Många kodlås till ytterdörrar har en speciell app som man kan ladda ner och koppla ihop med kodlåset. Där kan du styra allt från att öppna dörren till att ge ut nya koder till exempelvis en hantverkare.

Låsklass

Det finns olika låsklasser på alla lås. Denna låsklass är något som bland annat försäkringsbolagen tittat på om de anser att det är ett godkänt lås eller inte. Detta är något som är extra viktigt för er att titta på och ta reda på mer om innan ni köper ett kodlås till ytterdörren

Försäkring

Försäkringsbolagen har i regel krav på att ditt hem ska ha godkända lås för att försäkringen ska gälla. Här är det bästa sättet att ta reda på om ert lås gäller är att direkt kontakta försäkringsbolaget.

Hur vi valde ut kodlåsen

Vi valde ut de låskod till ytterdörrar som vi tycker verkar vara extra bra. När vi valde ut produkterna på denna sida så tittade vi på dessa punkter främst

Kvalitet

Kvalitet

Ett kodlås till en ytterdörr måste ha god kvalitet och ha rätt låsklass. Det måste vara ett kodlås som är hållbart och slitstarkt då det används många gånger varje dag.

Effekt
Fickor & Hållare

Egenskaper

Det ska gärna finnas gott om funktioner så som WiFi och fjärrstyrning. Man ska gärna kunna öppna kodlåset med både mobiltelefonen och med en vanlig sifferkod.

Pris
Pris

Pris

Ett kodlås ska framförallt vara säkert och smidigt att använda. Men det ska gärna vara prisvärt, vi har valt ut flera kodlås som vi själva tycker är prisvärda.

Frågor och svar

Är det lätt att använda ett kodlås?

Det är enkelt att använda ett kodlås. Du slår helt enkelt in en kod och sedan öppnas låset. Vissa kodlås har även stöd för en App, vilket gör att du även kan låsa och öppna kodlåset direkt från din mobiltelefon.

Vad kostar ett kodlås till en ytterdörr?

Ett kodlås till en ytterdörr kostar ofta runt 3000 – 4000 kronor.