Bästa fritidsbatteri

Fritidsbatteri

Ett fritidsbatteri är ett batteri som passar bra i husvagnar, husbilar och till fritidsbåtar. Det är alltså ett batteri som man kan ha till många saker. Ett fritidsbatteri har man till både start och till förbrukning. Det passar med andra ord till många olika saker. Vad du ska ha ditt fritidsbatteri till är viktigt att veta innan man börjar leta efter ett. När du vet vad du behöver så är det bara att välja det bästa fritidsbatteriet för just det ändamålet. Då det finns många fritidsbatterier att välja mellan så har vi på denna sida valt ut de som vi tycker är dom bästa fritidsbatterierna i år. Allt för att det ska underlätta för dig att välja rätt. Vilket man ska välja och vad man ska tänka på kan ni läsa mer om längre ner.

Bästa fritidsbatteriet

Fritidsbatteri Global 95Ah

Fritidsbatteri Global 110Ah

Leoch 100Ah ct deep

Batteri YTS4.2 Yellowtop

Rebelcell 12V 100Ah

Leoch 150Ah ct deep

Fritidsbatteri Global 95Ah

Fritidsbatteri Global 95Ah

Ett mycket prisvärt fritidsbatteri från märket Global. Det är ett AGM batteri som i sin tur är underhållsfria. Ett underhållsfritt fritidsbatteri är nästan ett måste, för inte vill man behöva serva batterierna på semestern. Förutom att fritidsbatteriet är underhållsfritt så klarar det av både kyla och värme väldigt bra. Fritidsbatteriet Global 95aH har även en lång livslängd. Det är ett AGM batteri som har flera fördelar. Det klarar av urladdningar bättre än de traditionella batterierna, samt att du som sagt slipper underhåll.

Fritidsbatteriet har en normal storlek på 353x175x190mm.

Cirka pris 3500 kr

Egenskaper

 • Ah 95
 • Vikt 25kg
 • Mått 353x175x190
 • Underhållsfritt fritidsbatteri
Fritidsbatteri Global 110Ah

Fritidsbatteri Global 110Ah

Ett annat fritidsbatteri från Global som har lite mer kraft än tidigare modell. Batteriet har en lång livslängd och passar därför perfekt som ett fritidsbatteri. Detta är ett syra batteri så man kan komma att behöva att fylla på vatten emellanåt. Men du får däremot ett effektivt och billigt fritidsbatteri. Måtten är 345x174x230 vilket gör att det får plats i stort sett överallt. Det är ett fritidsbatteri som fungera lika bra som förbrukningsbatteri eller som ett startbatteri. Ett mycket prisvärd fritidsbatteri som fungerar i många miljöer.

Cirka pris 2900 kr

Egenskaper

 • Ah 110
 • Vikt 25kg
 • Mått 345x174x230

Underhållsfritt fritidsbatteri

Leoch 100Ah CT Deep

Leoch 100Ah ct deep

Ett fritidsbatteri som passar allra bäst till som ett förbrukningsbatteri. Det är ett fritidsbatteri som klarar av riktigt djupa cykler och håller en konstant strömförsörjning och som inte laddar ur sig själv speciellt mycket. Runt 2% per månad. Batteriet har många fördelar som att man aldrig behöver fylla på vatten. Den klarar även av kalla temperaturer och tål både stötar och vibrationer mycket bra. Alla dessa egenskaper gör den till ett mycket bra alternativ om man letar efter ett bra fritidsbatteri. Är det något som är minus med batteriet så skulle vi säga vikten. Det är ett AGM batteri som gör sig bra som ett fritidsbatteri.

Cirka pris 3300 kr

Egenskaper

 • Kapacitet 100Ah
 • Vikt 32 kg
 • Mått 330x173x212
 • Agm
Batteri YTS4.2 Yellowtop

Batteri YTS4.2 Yellowtop

Ett av de bättre batterierna för just förbrukning. Det är ett 55Ah batteri som klarar av både många urladdningar samt uppladdningar. Den har en låg självurladdning vilket gör att batteriet passar perfekt gör säsongsbruk. Precis som ett fritidsbatteri behöver kunna göra. Vikten ligger på 19,5kg vilket är helt ok för denna typ av batteri. Man bör alltid titta över sina fritidsbatterier och byta upp till ett nya och bättre fritidsbatteri emellanåt. Då slipper man många av de problem som ofta kommer med gamla slitna batterier. Så detta kan vara ett bra fritidsbatteri att byta upp sig till.

Cirka pris 3500 kr

Egenskaper

 • Kapacitet 55Ah
 • Vikt 19,5 kg
 • Mått 175*200*254
Rebelcell 12V 100Ah

Rebelcell 12V 100Ah

För dig som söker efter ett riktigt bra fritidsbatteri som fungerar utmärkt till det mesta så är detta litiumbatteri ett väldigt bra val. Det kostar en hel del då det är just ett litiumbatteri. Fördelarna är dock många och du kan räkna med att ett litiumbatteri klarar av dubbelt så mycket som ett traditionellt batteri klarar av. Vikten och storleken är en annan väldigt bra egenskap som ett litiumbatteri har. Detta batteri väger endast 8.3kg så det är väldigt lätt att frakta.

Cirka pris 13000 kr

Egenskaper

 • Kapacitet 100Ah
 • Vikt 8,3 kg
 • Mått 260*170*230
 • Litium fritidsbatteri
Leoch 150Ah ct deep

Leoch 150Ah ct deep

Ett mycket prisvärt fritidsbatteri som passar bra till det mesta, även om det framförallt är bäst som ett förbrukningsbatteri. Det är ett fritidsbatteri som klarar av både djupa cyklar och att hålla en stabil konstant strömförsörjning. Det är ett fritidsbatteri som inte laddar ur sig alls mycket utan ni kan räkna med cirka 2% per månad. Det är riktigt bra siffror för ett fritidsbatteri. Andra fördelar som detta fritidsbatteri har är att det klarar av stötar och även kallare temperaturer. Ett tungt, men mycket prisvärt fritidsbatteri.

Cirka pris 5000 kr

Egenskaper

 • Kapacitet 150Ah
 • Vikt 48,2 kg
 • Mått 485x170x242
 • Agm

Köpguide fritidsbatteri

Ett fritidsbatteri är ett samlingsnamn på massor av olika batterier. Man kan säga att ett fritidsbatteri bör kunna fungera i båten, husvagnen eller i stugan. Oavsett vad ni är ute efter för fritidsbatteri så kommer ni få det lättare att hitta rätt om ni läser på om ämnet ordentligt först. Innan man köper ett fritidsbatteri så behöver man fundera på vad man ska använda fritidsbatteriet till. Är det till båten, husbilen, husvagnen eller i stugan. Detta är den viktigaste aspekten att ha klart för sig. För det finns fritidsbatterier som har både fördelar och nackdelar beroende på vad batteriet i verkligheten är tillverkad för.

Tänk på vad du ska använda fritidsbatteriet till

Använda fritidsbatteri

Ett fritidsbatteri kan användas till massor av olika saker. Vissa fritidsbatterier kan även användas till fler en till just ett ändamål. Ett fritidsbatteri fungerar till det mesta, men om det ska vara till något av följande kan ni läsa mer om de speciella batterierna istället.

Båtbatteri – Läs mer om båtbatteri här

Husbilsbatteri – Läs mer om husbilsbatteri här

Husvagnsbatteri – Läs mer om husvagnsbatteri här

Olika batterier

Olika slags batterier

Blött batteri

Ett blött batteri är som de gamla hederliga bilbatterierna. Ett batteri som man med jämna mellanrum behöver fylla på batterivatten i. Ett blött batteri fungerar bra startbatteri eller förbrukningsbatteri. Nackdelen med ett blött batteri är att de ej ska laddas ur mer än 50 %. Dessa batterier är de billigaste

AGM batteri

Ett vanligt AGM batteri är helt underhållsfritt batteri som passar bra till många saker. Ett AGM batteri har all sin vätska bunden i en väv som ligger mellan blyplattorna. Detta gör att ett AGM batteri är helt underhållsfritt. Då cellerna även är inkapslade så blir även dessa batterier mycket säkrare. Ett AGM batteri passar bra som startbatteri och förbrukningsbatteri. Dessa batterier ska inte heller laddas ur mer än 50%. Ett AGM batteri har en livslängd på cirka 500 – 600 tycken laddcyklar innan det är förbrukat. Detta beror ju även på hur bra man sköter om batteriet. Ett AGM batteri håller med andra ord väldigt länge och är med det i regel väldigt prisvärda.

Gel Batteri

Gel batterier klarar av att urladdas lite mer än ett AGM batteri. Detta gör att ett GEL batteri riktigt bra både som start men framförallt som ett förbrukningsbatteri. Ett GEL batteri kan man utnyttja cirka 60 procent av. Ett GEL batteri är precis som det låter et batteri som är fyllt med en kiselgel som skyddar mot både lutningar och vibrationer.

Litium batteri

Dessa är de allra bästa då de har en långlivslängd samt helt underhållsfria. Ett litium batteri har många fördelar som exempelvis så väger de väldigt lite. De är även helt underhållsfria och är extremt effektiva. Ett litium batteri på 40Ah är lika bra som ett konventionellt blybatteri på 80Ah. Det största minuset är priset, som dessvärre fortfarande är ganska högt.

Startbatteri eller förbrukningsbatteri

Ett startbatteri används främst till starter av fordon och liknande. De har en mer snabb effekt. Medans ett förbrukningsbatteri är ett batteri som man exempelvis driver lampor och liknande på. Ibland kan man faktiskt behöva ha två fritidsbatterier, ett som kommer fungera mer som ett startbatteri och det andra som ett förbrukningsbatteri.


På fritiden måste du se till så du har den ström du behöver.

Är du iväg längre stunder så är det väldigt bra att ha ett effektivt fritidsbatteri. Ett batteri som man inte vill ska ta slut mitt i campingen på natten. Så det är viktigt att man verkligen räknar ut hur mycket ström man kan tänkas gör av med under en dag och natt. Vet man det så är det enklare att köpa ett fritidsbatteri som har den effekt som man är ute efter.  Oftast är det bättre att köpa ett fritidsbatteri som har lit mer kraft än vad man själv tror man har användning av. Det är ju självklart att an hellre står med lite för mycket ström kvar, än att det tar slut.

Hur mycket kraft behöver fritidsbatteriet

Ett fritidsbatteri har en viss del ampertimmar (Ah) Ett fritidsbatteri med 80Ah kan då ge 1A i 80 timmar. Så betäckningen på fritidsbatteriet berättar bland annat hur mycket amperetimmar som batteriet klarar av att ge ut. Genom att räkna ut hur mycket ni tror att ni kommer att använda innan ni kan ladda fritidsbatteriet igen, så får man en god fingervisning på vilken Amper man ska leta efter.

Egenskaper fritidsbatteri

Vikt

Ett fritidsbatteri kan vara ganska tungt. Det beror ju till störst del vad det är för slags fritidsbatteri. Men kan man ska man alltid försöka köpa ett fritidsbatteri med så låg vikt som möjligt. Det är ofta som man behöver förflytta ett fritidsbatteri och då är det framförallt skönt om det inte väger så mycket.

Storlek

Det finns olika storlekar på ett fritidsbatteri och här gäller det främst att köpa ett som har de mått som passar in där fritidsbatteriet ska sitta. Är det dåligt med plats så gäller det att köpa ett fritidsbatteri som inte är så stort. Har man dock gott om plats så spelar inte storleken så stor roll.

Innehåll

Det kan vara ett gel batteri, ett AGM batteri, ett blybatteri eller ett litiumbatteri. Alla har sina för och nackdelar, men de allra bästa är i regel litiumbatterier. De är dock ganska kostsamma, men trots priset ofta mer prisvärda.

Ampere

Här gäller det att man väljer ut ett fritidsbatteri som har de amperetimmar som man verkligen har användning av. Försök att välja ett fritidsbatteri som har lite mer ampere än vad du själv tror du kommer att förbruka. Det är bättre att ha mer kraft över än att man kör slut på batteriet. Tänk även på att vissa fritidsbatterier inte ska laddas ur helt.

Hur vi valde fritidsbatterier

Vi har gått gå effekt, kvalitet och pris när vi har valt ut de fritidsbatterier som vi tycker är de bästa

Kvalitet

Kvalitet

Alltid när man köper ett fritidsbatteri så ska man köpa ett märke som håller hög kvalitet. Då minskar risken för att batteriet har en dålig livslängd

Effekt
Effektivitet

Effektivitet

Ett fritidsbatteri behöver vara effektivt och hållbart. Det är viktigt att man väljer ett fritidsbatteri som har tillräckligt med effekt

Pris
Pris

Pris

Det finns både dyra och billiga fritidsbatterier. Vi har valt ut prisvärda fritidsbatterier till denna sida.

Frågor och svar

Vad kostar ett fritidsbatteri?

Ett fritidsbatteri kostar allt mellan 800 kronor och 3000 kronor. Det finns även dyrare litiumbatterier som kostar upp mot 10 000 kronor. I regel så styrs priset på vilken Amper effekt ni väljer att köpa.