Batteri husbil

Bästa batteri till husbil

Det är viktigt att ha ett bra batteri till sin husbil och det finns flera saker att tänka på när man ska köpa ett batteri. Det finns till exempelvis två faktorer som spelar roll. Den ena är att man ska tänka på batteriets storlek så att det passar din husbil. Den andra är hur mycket kraft du vill att batteriet ska ha och vad just din husbil behöver. Det är bättre att ha ett batteri/batterier med för mycket kapacitet än för lite. Det finns även olika slags batterier och då kan man välja vilken sort man vill ha efter hur mycket man vill underhålla batteriet eller hur mycket pengar du vill lägga på det. På denna sida kan du läsa om de bästa batterierna för olika husbilar och vi tror att du kommer hitta det batteri som passar din husbil bäst.

Batteri till husbil

Leoch 12V 100Ah

Leoch 12V 120Ah

Global outdoor 110Ah

MX Energy Litium 100Ah 12V

Leoch 12V 150Ah

Global outdoor 80Ah

Leoch 100Ah

Leoch 12V 100Ah

Detta batteri från Leoch är ett 100Ah batteri och det är ett enkelt batteri att använda. Det är ett batteri som inte har någon flytande syra i sig vilket gör att den är enkel. Batteriet är även underhållsfritt och det är ett riktigt förbrukningsbart batteri. Batteritypen på batteriet är AGM och det är specialtillverkat för djupa cykler. Detta batteri har en standardstorlek som oftast finns i husbilar, det är 100Ah. En bra sak med detta batteri är att det är stöttåligt och man kan även med hjälp av en solcell kunna hålla igång en husbil utan att det ska bli några problem. Detta batteri är ett AGM-batteri och en fördel med det är att den har en låg självurladdning då den endast är på 2% per månad. Man kan även använda två av dessa batterier på samma gång.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 100 Ah
 • Batterityp: AGM
 • Vikt: 32 Kg
 • Längd: 330 mm
 • Bredd: 173 mm
 • Höjd: 212 mm
Leoch 120Ah

Leoch 12V 120Ah

Detta är ett större och mer kraftfullt batteri. Det gör även att det är tyngre då vikten är 37,6 Kg. Detta batteri är ett AGM-batteri vilket gör att det är underhållsfritt. Det har en låg självurladdning som ligger på 2% i månaden, den klarar av kalla omgivningstemperaturer, den tål stötar och vibrationer och den kan återhämta sig ifrån djupurladdningar. Detta batteri passar bra att koppla ihop med ett till batteri så man får ut extra mycket elektricitet. Tänk dock på att koppla ihop två nya batterier och inte ett nytt och ett gammalt då de gamla kan dra ner det nyas kapacitet.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 120Ah
 • Batterityp: AGM
 • Vikt: 37,6 Kg
 • Längd: 410 mm
 • Bredd: 177 mm
 • Höjd: 226 mm
Global outdoor 100Ah

Global outdoor 110Ah

Global outdoor är ett vanligt batterimärke och just detta batteri är därifrån. Detta är ett batteri som passar för husbilar med enklare elektrisk utrustning och det passar även för båtar. Detta är ett kalciumbatteri och de har olika fördelar som exempelvis att de har en lång livslängd och en låg självurladdning. Kalciumbatterier har även en låg intensitet av frätande processer. Batteriet är ett 110Ah batteri. Detta är ett ganska tungt batteri då vikten är 25,4 kg.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 110Ah
 • Batterityp: Kalcium
 • Vikt: 25,4 Kg
 • Längd: 345 mm
 • Bredd: 174 mm
 • Höjd: 230 mm
MX energy litium 100Ah

MX Energy Litium 100Ah 12V

Detta batteri från MX-Energy är något av de bästa batterierna som finns på marknaden. Detta är ett litiumbatteri och är ett batteri med 100Ah. Några fördelar med att ha ett batteri som är gjort av litium är att det laddar upp snabbare än andra batterier och dem är lättare viktmässigt om man jämför dem med vanliga blybatterier. Detta batteri har även nästan ingen självurladdning utan håller spänningen hela tiden. Livslängden för detta batteri är upp till 10 år utan att någon självurladdning ska ha skett. Detta litiumbatteri passar perfekt för förbrukning med en husbil eller till en säkerhetsenhet.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 100Ah
 • Batterityp: Litium
 • Vikt: 15 Kg
 • Längd: 336 mm
 • Bredd: 171 mm
 • Höjd: 213 mm
Leoch 150Ah

Leoch 12V 150Ah

Här har vi ännu ett batteri från LEOCH. Detta är ett batteri som har kapaciteten på 150Ah och det är ett AGM-batteri. Det är ett tyngre batteri då det väger 48,2 Kg. Batteriet är stötar och vibrationer. Det har även en låg självurladdning på 2% i månaden och batteriet klarar av att återhämta sig från djupurladdningar. Batteriet erbjuder mycket förbrukning och det passar perfekt till en husbil och dess elektricitet-utrustning. Det klarar även av kalla omgivningstemperaturer vilket gör att det kan stå ute under kallare nätter utan att ta skada.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 150Ah
 • Batterityp: AGM
 • Vikt: 48,2 Kg
 • Längd: 485 mm
 • Bredd: 170 mm
 • Höjd: 242 mm
Global outdoor 80Ah

Global outdoor 80Ah

Detta batteri är också från Global outdoor och är ett kalciumbatteri. Några fler fördelar med kalciumbatterier är att de oftast alltid är helt underhållsfria. De har även en lång livslängd vilket gör att batteriet är värd de pengar de kostar. Detta batteri har 80Ah och är ett mindre batteri. Så detta är för dig som vill ha ett mindre batteri med mindre kraft. Detta batteri passar perfekt för dig som vill ut med husbilen eller på andra aktiviteter som kräver ett batteri. Batteriet har bra startkraft och har cyklingegenskaper. Även detta batteri passar för husbilar med enklare elektrisk utrustning. Vi rekommenderar att man kopplar flera batterier ihop då det detta batteri har en mindre elektrisk kapacitet.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 80 Ah
 • Batterityp: AGM
 • Vikt: 18 Kg
 • Längd: 265 mm
 • Bredd: 174 mm
 • Höjd: 224 mm

Köpguide batteri till husbil

Det finns flera olika batterier man kan välja mellan när man ska köpa ett batteri till husbilen. De kan vara gjorda av olika material, ha olika kraft och livslängd. Batterierna kan klara av olika saker och det gäller att man vet vad man vill att batteriet ska klara av. Man ska vara säker på att man köper rätt batteri för man vill inte köpa ett batteri som inte har tillräckligt mer kraft. Tänk efter på vad du behöver för batteri och för att göra det enklare för dig så kan du gå igenom punkterna nedan.

Olika typer av batteri till husbil

olika typer av batteri

Det finns olika slags batterier och de olika batterierna har olika förmågor och egenskaper. Vissa batterier kan nästan ha ingen självurladdning medans vissa har en högre självurladdning. Det finns även batterier som man inte behöver underhålla så det gäller att man har en aning om vad man letar efter..

AGM batteri

AGM batterier passar bra till både start och förbrukning och det finns flera fördelar med det. AGM batteriets elektrolyter är inneslutna i glasfiber och det gör att batteriet blir stabilt och tillförlitligt. Detta slags batteri är fritt från läckage och spilld syra och man behöver aldrig fylla på det med vatten. Batterierna är även förstärkta och de kan hantera vibrationer och lutningar samt att de tål stötar.

Litiumbatteri

Det är ett batteri som är väldigt lätt i sin vikt och den har även en väldigt snabb uppladdning. Litiumbatterier har väldigt låg självurladdning vilket gör att deras livslängd ökar och det gör det möjligt för batteriet att stå orört under en längre period. Deras kraft är ungefär dubbelt så kraftfull som ett vanligt konventionellt blybatteri:s kraft är. 

Kalciumbatteri

Kalciumbatterier har oftast en lång livslängd och de har en extrem låg självurladdning. De flesta batterierna är helt underhållsfria och de har även en låg nivå av intern korrosion. De tål dock inte för många djupa urladdningar.

Tänk även på detta innan du köper ett batteri till husbilen

Kraft

Man ska tänka på så att batteriet har tillräckligt med kraft och klarar av att underhålla det du vill att det ska göra. Man vill hellre ha lite extra kraft än att batteriet inte orkar att hålla igång allt i husbilen. Man kan antingen använda sig av ett eller flera batterier så man är säker på att energin håller. 

Livslängd

En till viktig sak att tänka på är att man får en så lång livslängd som möjligt på sitt batteri. Alltså att det håller länge. Ett husbilsbatteri kostar ganska mycket och då är det bättre att man håller koll på batteriets hälsa än att man behöver köpa ett nytt. De batterier som är AGM- och kalcium-batterier är nästan helt underhållsfria vilket gör det enkelt för dig eftersom du inte behöver hålla koll på laddningen osv. Men på de andra batterierna är det bra om man håller koll på laddningen.


Köpa flera batterier till husbilen

Om man ska köpa två batterier och använda dem samtidigt så är det väldigt viktigt att tänka på att köpa dem batterierna samtidigt. För att om man använder ett batteri med mindre kraft i sig och ett batteri med mer kraft i sig så kan de påverka varandra. Det kan exempelvis då hända att det med mindre kraft försämrar batteriet med mer kraft. Livslängden påverkas alltså då negativt.

Summering

Försök att ha en aning om vad du letar efter. Tänk efter på vad du vill ha för slags batteri och vad som passar dig. Köp hellre ett batteri med mer kraft än för lite och håll koll på vad du behöver göra med ditt batteri för att det ska hålla så länge som möjligt. Tänk även på att två batterier kan påverka varandras kraft. Om du går igenom punkterna ovan så blir det enklare för dig att hitta det batteriet som passar din husbil bäst.

Hur vi valde ut bästa husbilsbatteriet

Vi har tittat på kvalitet, effekt och pris

Kvalitet

Kvalitet

Vi letar efter kvalitetsmärken samt märken som vi tycker verkar hålla god kvalitet

Effekt
Effektivitet

Effektivitet

Det ska vara batteriet till husbilen som är effektiva och som gärna håller länge. Ju fler laddningscykler man kan göra desto bättre

Pris
Pris

Pris

Priset ska vara prisvärt. Med prisvärt menar vi att en produkt kanske inte är den billigaste, men man får mycket för de pengar man köper för.

Frågor och svar

Vad kostar ett batteri till husbilen?

Ett batteri till husbilen kan kosta allt mellan 1000 kronor och upp 10 000 kronor för de mycket effektiva litium batterierna.