Båtbatteri

Marinbatteri bäst i test 2024

När man åker båt vill man ha ett bra båtbatteri så man vet att båten kommer starta och att den fungerar bra, men man vill även ha ett/flera bra batterier till resten av de elektriska apparaterna på båten. Dessa batterier är skapta för att starta en båtmotor eller olika elektriska apparater på en båt. Man vill ha ett säkert batteri som man kan förlita sig på att det ska fungera medans man är ute och åker på sjön/havet. På denna sida kan du läsa om de bästa batterierna för olika båtar eller andra marina fordon och vi tror att du kommer hitta det batteri som passar din båt bäst.

Marin batteri bäst i test

SMF Marin 100Ah

SMF Marin 85Ah

MX Energy 12V 60Ah

100ah Leoch

Leoch 100Ah Agm

Leoch 100Ah Gel

SMF Marinbatteri 100ah

SMF Marin 100Ah

Här har vi en större modell av GLOBAL:s Marine-batterier. Detta batteri är skapat för att fungera i ex, båtar eller andra marina fordon som behöver mycket elektricitet. Det fungerar väldigt bra som startbatteri och detta batteri har mer kraft vilket gör att det klarar av att hålla igång fler elektriska produkter i båten. Detta batteri har en bra kvalite och kapacitet. Batteriet är ett kalcium batteri, vilket bland annat gör att det har en lång livslängd och låg självurladdning. Det är nästan helt underhållsfritt och det klarar av snabbuppladdning upp till 40 grader i celsius, vid den värmen kan batteriet ta skada.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 100 Ah
 • Batterityp: Kalcium
 • Vikt: 21,6 Kg
 • Längd: 302 mm
 • Bredd: 174 mm
 • Höjd: 200 mm
SMF Marinbatteri 85ah

SMF Marin 85Ah

Detta batteri är perfekt som ett startbatteri, men det har inte kapaciteten att driva en hel bodel. Batteriet har dock bra förbruknings egenskaper. Detta batteri kan hålla igång ekolodet och starta en halvstor motor samtidigt utan några problem, men mer klarar den inte av. Det har en bra kvalitet och kapacitet och klarar av att inte startas under ett tag. Det är ett kalcium batteri och det gör att batteriet har längre livslängd, låg självurladdning och nästan helt underhållsfria. Detta batteri klarar dock inte av flera djupa urladdningar på rad.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 85 Ah
 • Batterityp: Kalcium
 • Vikt: 19,5 Kg
 • Längd: 258 mm
 • Bredd: 174 mm
 • Höjd: 200 mm
MX Energy 60ah

MX Energy 12V 60Ah

Detta batteri är ifrån MXENERGY och det är ett li-ion batteri/litiumbatteri. Batteriet har en bra kraft och litiumbatterier är en av de bästa sorternas batterier på marknaden. Li-ion batteriet är utvecklat för att klara av upp mot 2000 djupa cykler utan att det tar stryk. Detta batteri är perfekt för båtar och batteriet är utrustat med BMS som gör att speed charging blir möjligt. BMS skyddar även batteriet medans det laddar eller när det laddar ur. Eftersom detta batteri är ett litiumbatteri så har de en väldigt låg självurladdning, det klarar av höga puls strömmar och har en lång lagringstid. Batteriet är väldigt lätt då det endast väger 8,8 kg, vilket gör det enkelt att bära med sig.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 60 Ah
 • Batterityp: Li-ion, Litium
 • Vikt: 8,8 Kg
 • Längd: 259 mm
 • Bredd: 168 mm
 • Höjd: 214 mm
Leoch 100ah

100ah Leoch

Detta är ett batteri från LEOCH men nu har den kapaciteten 100Ah. Detta batteri är ett smalt med långt batteri och den har en normalvikt vilket gör att det är enklare att flytta runt den om man jämför med de tyngre batterierna. Det är ett AGM-batteri och är nästan helt underhållsfritt. En bra sak med detta batteri är att man inte behöver fylla på något vatten. Batteriet klarar av kalla omgivningstemperaturer vilket är bra för att då kan det vara kvar i båten under kallare kvällar. Vid laddning av batteriet så släpps inga illaluktande gaser ut och batteriet återhämtar sig även bra ifrån djupurladdningar. Batteriet har en låg självurladdning och det tål även stötar och vibrationer.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 100Ah
 • Batterityp: AGM
 • Vikt: 31,5 kg, 32 kg
 • Längd: 330 mm, 394 mm
 • Bredd: 110 mm, 173 mm
 • Höjd: 212 mm, 286 mm
Leoch 100ah AGM

Leoch 100Ah Agm

Detta batteri från Leoch är ett 100Ah batteri och det är ett enkelt batteri att använda. Det är ett batteri som inte har någon flytande syra i sig vilket gör att den är enkel. När man är på en båt vill man gärna minska risken för läckage så det varken förstör båten eller vattnet. Batteriet är även underhållsfritt och det är ett riktigt förbrukningsbart batteri. Batteritypen på batteriet är AGM och det är specialtillverkat för djupa cykler. Detta batteri har en bra storlek för båtar och det är 100Ah. En bra sak med detta batteri är att det är stöttåligt och man kan även med hjälp av en solcell kunna hålla igång en båt utan att det ska bli några problem. Detta batteri är ett AGM-batteri och en fördel med det är att den har en låg självurladdning då den endast är på 2% per månad. Man kan även använda två av dessa batterier på samma gång.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 100 Ah
 • Batterityp: AGM
 • Vikt: 32 Kg
 • Längd: 330 mm
 • Bredd: 173 mm
 • Höjd: 212 mm
Leoch 100ah GEL

Leoch 100Ah Gel

Här har vi ett gelbatteri som har 100 Ah. Detta batteri är av bra kvalite och har en lång livstid. Gel:et i batteriet kommer ifrån en syra som sedan har omprocuderats till gele.Det som är bra med detta gelbatteri är att även om det skulle bli en spricka så är det omöjligt för gel:et att läcka ut. En till bra sak med detta batteri är att det inte släpper ut någon gas vid laddning vilket gör att det inte behöver någon extra ventilationsutrustning. Det gör att det blir ett smidigt batteri att ta med sig. Batteriet är nästintill helt underhållsfritt, det tål djupurladdningar, det har låg självurladdning, är vibrationstålig och det behöver ingen vattenpåfyllning.

Egenskaper:

 • Kapacitet: 100 Ah
 • Batterityp: GEL
 • Vikt: 31 Kg
 • Längd: 330 mm
 • Bredd: 173 mm
 • Höjd: 218 mm

Tänk på detta när du köper ett batteri/batterier till din båt

Det finns flera olika batterier man kan välja mellan. De kan vara gjorda av olika material, ha olika kraft och livslängd. Batterierna kan klara av olika saker och det gäller att man vet vad man vill att batteriet ska klara av. Man ska vara säker på att man köper rätt batteri för man vill inte köpa ett batteri som inte har tillräckligt med kraft. Tänk efter på vad du behöver för batteri och för att göra det enklare för dig så kan du gå igenom punkterna nedan.

Olika batterier till båten

Olika båtbatterier

Det finns flera olika sorters batterier när man tittar på båtbatterier. Det kan vara ett AGM, Gel, Kalicium eller ett litium batteri. Oavsett vilket man väljer så har de alla sina för och nackdelar. Vissa batterier är inte tillverkade för att klara av djupladdningar medans andra är inte tillräckligt starka för att starta en motor.

 Gel-batteri

Detta är en batterisort som använts länge för olika fordon. Det är batteri som man inte behöver fylla på någon vätska i eftersom det är ett gelbatteri med kiselgel i sig. Kiselgelen hjälper batteriet att öka motståndet mot lutningar och vibrationer. De klarar även av djupa urladdningar och de har en väldigt låg självurladdning. Detta är ett underhållsfritt batteri som man inte behöver oroa sig över.

Litiumbatteri

Ett litium batteri har en snabb uppladdning samt en extremt låg urladdning. Det gör att livslängden är väldigt lång. En annan fördel som ett litiumbatteri har är att det är väldigt lätt och tar i regel ingen större plats.

Bra att veta om båtbatteri och marinbatteri


Du kan ha flera batterier i båten

Tänk på att det kan vara bra att ibland ha mer än ett batteri i båten. Detta är speciellt viktigt om man har en större båt som man dessutom har en bodel i. Då behöver man ha ett startbatteri och ett förbrukningsbatteri. De nyare båtbatterierna som är av lithium är riktigt effektiva, de är faktiskt dubbelt så effektiva mot vad ett gammalt blybatteri är.

Summering

Det är aldrig fel att läsa på ordentligt innan man köper ett båtbatteri. Det finns en hel del som kan vara bra att lära sig innan man köper första bästa båtbatteri. Ni bör först och främst veta vad det är ni ska använda båtbatteriet till. Är det endast för att starta båtmotorn eller ska det driva allt annat på båten. Här är det stora skillnader på vilket båtbatteri man ska köpa.

Hur vi valde ut båtbatterierna

Vi har tittat på flera punkter, men främst har vi gått på kvalitet, effekt och pris

Kvalitet

Kvalitet

Kvaliteten är viktigt när man köper ett batteri, och speciellt viktigt då det handlar om ett båtbatteri. Så vi har valt ut båtbatterier som håller god kvalitet

Effekt
Effektivitet

Effektivitet

Ett effektivt båtbatteri gör hela sommaren så mycket enklare. Det ska vara ett båtbatteri som klarar av att driva båten långa stunder.

Pris
Pris

Pris

Prisvärda båtbatterier som har de egenskaper till det pris som vi tycker är ok. Det finns både billigare och dyrare båtbatterier så vi har valt ut de som vi tycker är mest prisvärda.

Frågor och svar

Vad kostar ett båtbatteri?

Ett bra båtbatteri kostar i regel runt 2000 till 3000 kronor om man vill ha ett kvalitetsmärke.